LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr
1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach
żywności.
a) Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
b) Skorupiaki i produkty pochodne
c) Jaja i produkty pochodne
d) Ryby i produkty pochodne
e) Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
f) Soja i produkty pochodne
g) Mleko i produkty pochodne
h) Orzechy tj. migdały (Amygdaluscommunis L), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie (Juglansregia), nerkowce (Anacardiumoccidentale), orzechy pekan (Caryaillinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexelsa), pistacje (Pistaciavera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia) i produkty pochodne
i) Seler zwyczajny i produkty pochodne
j) Gorczyca i produkty pochodne
k) Nasiona sezamu i produkty pochodne
l) Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
m) Łubin i produkty pochodne
n) Mięczaki i produkty pochodne