alergeny

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr

1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach

żywności.
a) Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne

b) Skorupiaki i produkty pochodne

c) Jaja i produkty pochodne

d) Ryby i produkty pochodne

e) Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

f) Soja i produkty pochodne

g) Mleko i produkty pochodne

h) Orzechy tj. migdały (Amygdaluscommunis L), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie (Juglansregia), nerkowce (Anacardiumoccidentale), orzechy pekan (Caryaillinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexelsa), pistacje (Pistaciavera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia) i produkty pochodne

i) Seler zwyczajny i produkty pochodne

j) Gorczyca i produkty pochodne

k) Nasiona sezamu i produkty pochodne

l) Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

m) Łubin i produkty pochodne

n) Mięczaki i produkty pochodne

Powiązane zdjęcia: