Opublikowano

CURRY Z DYNIĄ I CIECIERZYCĄ

Dziś postaramy się zrobić bardzo smaczne i sycące danie , które nie zawiera mięsa.

Przepis to ok 4 porcje , więc śmiało zaproście znajomych.

Zaczynamy.

Potrzebujemy:

  • 1/2 dyni piżmowej
  • 1 cukinia
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 2 łyzki oleju
  • 2 łyzeczki startego imbiru
  • 4 łyzeczki pasty massaman curry lub czerwonej curry
  • 450 ml wody
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 400 g ciecierzycy (najlepiej z puszki)
  • 200 g mleczka kokosowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 łyżki orzechów ziemnych, posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka sezamu

oraz do podania gęsty jogurt

Dynię obieramy i pozbawiamy pestek. Kroimy w kostkę . Cukinię kroimy w plasterki . Szalotkę, czosnek i chili siekamy.

Do garnka wlewamy oliwę , szklimy szalotkę, dodajemy czosnek i dynię. Smażymy wszystko ok 4 minuty, często mieszamy. Dokładamy cukinię i smażymy jeszcze ok 2 minuty.

Dodajemy imbir, chili i pastę curry. Dokładamy przecier chwilę przesmażamy i zalewamy wszystko wodą, dokładnie mieszamy.

Potrawę gotujemy , aż zmięknie dynia czyli tak ok 20 minut. Dodajemy ciecierzycę i mleczko kokosowe. Podgrzewamy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy sok z limonki. Mieszamy i nasza curry jest gotowa. Nakładamy na talerz posypujemy orzeszkami, sezamem oraz szczypiorkiem nie zapominając o kleksie z jogurtu. Smacznego.

Powiązane zdjęcia: