Opublikowano

DESER MELBA

Deser przygotowany ze świeżych brzoskwiń i malin z dodatkiem lodów. Tak przygotowujemy w oryginale, my zrobimy wersję fit,

Do deseru potrzebujemy:

  • maliny
  • brzoskwinie z puszki
  • miód
  • serek mascarpone
  • jogurt grecki
  • migdały

Maliny smażymy z dodatkiem soku z brzoskwiń (część malin zostawiamy w całości do dekoracji)

Mascarpone mieszamy z jogurtem i miodem na jednolitą , gładką konsystencję.

Pucharki napełniamy ostudzonymi malinami, dodajemy dwie połówki brzoskwiń oraz porcje kremu. Na wierzch kładziemy po parę sztuk całych malin i posypujemy migdałami.

Melba będzie jeszcze lepsza kiedy zrobimy ją ze świeżych brzoskwiń.

Brzoskwinie gotujemy w wodzie z dodatkiem ksylitolu i przypraw korzennych. Podajemy schłodzone.

Powiązane zdjęcia: