Dieta 1500 kcal jadłospis na 6 dni to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zdrowo schudnąć lub utrzymać wagę bez drastycznych ograniczeń. W tym artykule przedstawiamy różnorodny jadłospis na 6 dni, uwzględniający różne style żywieniowe – od klasycznego po wegański, ketogeniczny i lekkostrawny. Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie, ciesząc się smacznymi i zbilansowanymi posiłkami.
19 minut czasu czytania
- Dieta 1500 kcal jest odpowiednia dla osób chcących schudnąć w zdrowy i zrównoważony sposób, bez uczucia głodu.
- Różnorodne warianty diety (wegetariańska, wegańska, ketogeniczna, DASH, lekkostrawna) pozwalają dopasować jadłospis do indywidualnych preferencji i potrzeb organizmu.
- Dokładne obliczenie wartości odżywczych (białka, tłuszczy, węglowodanów i błonnika) gwarantuje, że dieta jest pełnowartościowa i dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Spis Treści
- Dieta 1500 kcal – Jadłospis Klasyczny (Poniedziałek)
- Dieta 1500 kcal – Jadłospis Wegetariański (Wtorek)
- Dieta 1500 kcal – Jadłospis Wegański (Środa)
- Dieta 1500 kcal – Jadłospis Ketogeniczny (Czwartek)
- Dieta 1500 kcal – Jadłospis DASH (Piątek)
- Dieta 1500 kcal – Jadłospis Lekkostrawny (Sobota)
- Podsumowanie
Dieta 1500 kcal – Jadłospis Klasyczny (Poniedziałek)
Śniadanie: Omlet z warzywami i pełnoziarnistym chlebem
- Składniki:
- 2 jajka (120 g) 143 kcal, B: 12,6 g, T: 9,5 g, W: 0,6 g, błonnik: 0 g
- 1/2 papryki (50 g) 15 kcal, B: 0,7 g, T: 0,2 g, W: 3,5 g, błonnik: 1,2 g
- 1/2 pomidora (50 g) 9 kcal, B: 0,4 g, T: 0,1 g, W: 2 g, błonnik: 0,5 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g) 88 kcal, B: 0 g, T: 10 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego (40 g) 90 kcal, B: 4 g, T: 1 g, W: 16 g, błonnik: 3 g
Podsumowanie:
- Kalorie: 345 kcal
- Białko: 17,7 g
- Tłuszcze: 20,8 g
- Węglowodany: 22,1 g
- Błonnik: 4,7 g
Drugie śniadanie: Jogurt naturalny z orzechami i owocami
- Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego (2%) 84 kcal, B: 6 g, T: 3 g, W: 6 g, błonnik: 0 g
- 10 g orzechów włoskich 65 kcal, B: 1,5 g, T: 6,5 g, W: 1,4 g, błonnik: 0,7 g
- 1/2 banana (60 g) 53 kcal, B: 0,7 g, T: 0,2 g, W: 13,5 g, błonnik: 1,5 g
Podsumowanie:
- Kalorie: 202 kcal
- Białko: 8,2 g
- Tłuszcze: 9,7 g
- Węglowodany: 20,9 g
- Błonnik: 2,2 g
Dieta 1500 kcal – Jadłospis Wegetariański (Wtorek)
Śniadanie: Jajecznica ze szpinakiem i pieczywem pełnoziarnistym
- Składniki:
- 2 jajka (120 g) 143 kcal, B: 12,6 g, T: 9,5 g, W: 0,6 g, błonnik: 0 g
- 50 g świeżego szpinaku 12 kcal, B: 1,5 g, T: 0,2 g, W: 1,5 g, błonnik: 1,2 g
- 1 łyżka masła klarowanego (10 g) 88 kcal, B: 0 g, T: 10 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego (40 g) 90 kcal, B: 4 g, T: 1 g, W: 16 g, błonnik: 3 g
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na rozgrzanym maśle podsmaż szpinak, następnie dodaj jajka i mieszaj do ścięcia.
- Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.
Podsumowanie:
- Kalorie: 333 kcal
- Białko: 18,1 g
- Tłuszcze: 20,7 g
- Węglowodany: 18,1 g
- Błonnik: 4,2 g
Drugie śniadanie: Kanapka z twarożkiem i warzywami
- Składniki:
- 2 kromki chleba żytniego (80 g) 180 kcal, B: 8 g, T: 2 g, W: 32 g, błonnik: 6 g
- 80 g twarogu półtłustego 112 kcal, B: 14 g, T: 5 g, W: 3 g, błonnik: 0 g
- 1/2ogórka (50 g) 8 kcal, B: 0,4 g, T: 0,1 g, W: 1,8 g, błonnik: 0,3 g
- 5 rzodkiewek (50 g) 10 kcal, B: 0,6 g, T: 0,1 g, W: 2 g, błonnik: 1 g
- 1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
- Twaróg wymieszaj z koperkiem, posmaruj pieczywo.
- Ułóż plastry ogórka i rzodkiewki.
Podsumowanie:
- Kalorie: 310 kcal
- Białko: 23 g
- Tłuszcze: 7,2 g
- Węglowodany: 38,8 g
- Błonnik: 7,3 g
Obiad: Sałatka z fetą, komosą i pieczonymi warzywami
- Składniki:
- 80 g suchej komosy ryżowej (ugotowanej) 280 kcal, B: 10 g, T: 4 g, W: 48 g, błonnik: 6 g
- 100 g pieczonej papryki 40 kcal, B: 1,5 g, T: 0,5 g, W: 9 g, błonnik: 3 g
- 50 g fety 132 kcal, B: 7 g, T: 11 g, W: 1 g, błonnik: 0 g
- 100 g pieczonego bakłażana 35 kcal, B: 1 g, T: 0,2 g, W: 8 g, błonnik: 3 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g) 88 kcal, B: 0 g, T: 10 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
- Sok z cytryny, oregano
Przygotowanie:
- Wymieszaj ugotowaną komosę z warzywami i fetą.
- Polej oliwą i sokiem z cytryny.
Podsumowanie:
- Kalorie: 575 kcal
- Białko: 19,5 g
- Tłuszcze: 25,7 g
- Węglowodany: 66 g
- Błonnik: 12 g
Deser: Jogurt grecki z malinami i migdałami
- Składniki:
- 150 g jogurtu greckiego 2% 120 kcal, B: 12 g, T: 5 g, W: 6 g, błonnik: 0 g
- 50 g malin 26 kcal, B: 0,6 g, T: 0,3 g, W: 6 g, błonnik: 3 g
- 10 g migdałów 58 kcal, B: 2 g, T: 5 g, W: 2 g, błonnik: 1 g
Przygotowanie:
- Wymieszaj jogurt z malinami, posyp migdałami.
Podsumowanie:
- Kalorie: 204 kcal
- Białko: 14,6 g
- Tłuszcze: 10,3 g
- Węglowodany: 14 g
- Błonnik: 4 g
Kolacja: Omlet z serem i pomidorami
- Składniki:
- 2 jajka (120 g) 143 kcal, B: 12,6 g, T: 9,5 g, W: 0,6 g, błonnik: 0 g
- 30 g sera mozzarella 84 kcal, B: 6 g, T: 6 g, W: 1 g, błonnik: 0 g
- 1/2 pomidora (50 g) 9 kcal, B: 0,4 g, T: 0,1 g, W: 2 g, błonnik: 0,5 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g) 88 kcal, B: 0 g, T: 10 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
Przygotowanie:
- Jajka zmieszaj, wylej na patelnię, dodaj ser i pomidora.
Podsumowanie:
- Kalorie: 324 kcal
- Białko: 19 g
- Tłuszcze: 25,6 g
- Węglowodany: 3,6 g
- Błonnik: 0,5 g
Podsumowanie dnia wegetariańskiego (1500 kcal)
- Łącznie: 1496 kcal
- Białko: 94,2 g
- Tłuszcze: 89,5 g
- Węglowodany: 140,5 g
- Błonnik: 28 g
Dieta wegetariańska tego dnia zapewnia wysoką podaż białka (głównie z jaj, nabiału i komosy) oraz zdrowych tłuszczów. Dzięki różnorodności warzyw i pełnoziarnistych produktów dostarcza również dużo błonnika.
Dieta 1500 kcal – Jadłospis Wegański (Środa)
Śniadanie: Tofucznica z warzywami i pieczywem razowym
- Składniki:
- 100 g tofu naturalnego (firm) 76 kcal, B: 8 g, T: 4,5 g, W: 1,5 g, błonnik: 0,5 g
- 1/2 cebuli (30 g) 12 kcal, B: 0,3 g, T: 0 g, W: 2,8 g, błonnik: 0,6 g
- 1/2 papryki (50 g) 15 kcal, B: 0,7 g, T: 0,2 g, W: 3,5 g, błonnik: 1,2 g
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g) 88 kcal, B: 0 g, T: 10 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
- 1 kromka chleba razowego (40 g) 90 kcal, B: 4 g, T: 1 g, W: 16 g, błonnik: 3 g
- Szczypta kurkumy, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgnieć tofu widelcem i podsmaż na oleju z cebulą i papryką.
- Dopraw kurkumą, solą i pieprzem.
- Podawaj z pieczywem razowym.
Podsumowanie:
- Kalorie: 281 kcal
- Białko: 13 g
- Tłuszcze: 15,7 g
- Węglowodany: 23,8 g
- Błonnik: 5,3 g
Drugie śniadanie: Smoothie bowl z jagodami i nasionami chia
- Składniki:
- 1 banan (120 g) 105 kcal, B: 1,3 g, T: 0,4 g, W: 27 g, błonnik: 3 g
- 50 g mrożonych jagód 28 kcal, B: 0,4 g, T: 0,2 g, W: 6,5 g, błonnik: 2,5 g
- 150 ml mleka sojowego niesłodzonego 54 kcal, B: 5 g, T: 1,8 g, W: 2 g, błonnik: 1 g
- 1 łyżka nasion chia (10 g) 58 kcal, B: 2 g, T: 3,7 g, W: 5 g, błonnik: 4 g
- 1 łyżka płatków migdałowych (10 g) 60 kcal, B: 2 g, T: 5 g, W: 2 g, błonnik: 1 g
Przygotowanie:
- Zmiksuj banana, jagody i mleko sojowe.
- Przelej do miseczki, posyp chia i płatkami migdałowymi.
Podsumowanie:
- Kalorie: 305 kcal
- Białko: 10,7 g
- Tłuszcze: 11,1 g
- Węglowodany: 42,5 g
- Błonnik: 11,5 g
Obiad: Wegański gulasz z ciecierzycą i kaszą gryczaną
- Składniki:
- 80 g suchej kaszy gryczanej (ugotowanej) 280 kcal, B: 10 g, T: 2 g, W: 60 g, błonnik: 6 g
- 100 g ciecierzycy (ugotowanej) 164 kcal, B: 9 g, T: 2,5 g, W: 27 g, błonnik: 8 g
- 1 marchewka (70 g) 28 kcal, B: 0,6 g, T: 0,2 g, W: 6,5 g, błonnik: 2 g
- cebuli (30 g) 12 kcal, B: 0,3 g, T: 0 g, W: 2,8 g, błonnik: 0,6 g
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (20 g) 20 kcal, B: 1 g, T: 0 g, W: 4 g, błonnik: 1 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g) 88 kcal, B: 0 g, T: 10 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
- Przyprawy: papryka, kminek, sól
Przygotowanie:
- Podsmaż cebulę i marchewkę na oliwie.
- Dodaj ciecierzycę, koncentrat i przyprawy, duś 10 minut.
- Podawaj z kaszą gryczaną.
Podsumowanie:
- Kalorie: 592 kcal
- Białko: 20,9 g
- Tłuszcze: 14,7 g
- Węglowodany: 100,3 g
- Błonnik: 17,6 g
Deser: Krem czekoladowy z awokado
- Składniki:
- 1/2 awokado (70 g) 117 kcal, B: 1,5 g, T: 11 g, W: 6 g, błonnik: 5 g
- 1 łyżka kakao (10 g) 25 kcal, B: 2 g, T: 1,5 g, W: 5 g, błonnik: 3 g
- 1 łyżka syropu klonowego (15 g) 52 kcal, B: 0 g, T: 0 g, W: 13 g, błonnik: 0 g
Przygotowanie:
- Zmiksuj awokado z kakao i syropem.
Podsumowanie:
- Kalorie: 194 kcal
- Białko: 3,5 g
- Tłuszcze: 12,5 g
- Węglowodany: 24 g
- Błonnik: 8 g
Kolacja: Sałatka z quinoa i warzywami
- Składniki:
- 50 g quinoa (ugotowanej) 185 kcal, B: 6 g, T: 3 g, W: 32 g, błonnik: 3 g
- 1/2 ogórka (100 g) 15 kcal, B: 0,7 g, T: 0,1 g, W: 3,6 g, błonnik: 0,5 g
- 5 oliwek (20 g) 30 kcal, B: 0,3 g, T: 3 g, W: 1 g, błonnik: 1 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g) 88 kcal, B: 0 g, T: 10 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
- Sok z cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wymieszaj quinoa z warzywami, oliwą i przyprawami.
Podsumowanie:
- Kalorie: 318 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcze: 16,1 g
- Węglowodany: 36,6 g
- Błonnik: 4,5 g
Podsumowanie dnia wegańskiego (1500 kcal)
- Łącznie: 1490 kcal
- Białko: 55,1 g
- Tłuszcze: 70,1 g
- Węglowodany: 227,2 g
- Błonnik: 46,9 g
Dieta wegańska dostarcza dużo błonnika i zdrowych tłuszczów roślinnych, zapewniając sytość i wartości odżywcze.
Dieta 1500 kcal – Jadłospis Ketogeniczny (Czwartek)
Śniadanie: Jajka sadzone z awokado i boczkiem
- Składniki:
- 2 jajka (120 g) 143 kcal, B: 12,6 g, T: 9,5 g, W: 0,6 g, błonnik: 0 g
- 1/2 awokado (70 g) 117 kcal, B: 1,5 g, T: 11 g, W: 6 g, błonnik: 5 g
- 2 plastry boczku (40 g) 160 kcal, B: 5 g, T: 15 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
- 1 łyżka masła klarowanego (10 g) 88 kcal, B: 0 g, T: 10 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
Przygotowanie:
- Boczek podsmaż na maśle, następnie usmaż jajka.
- Podawaj z pokrojonym awokado.
Podsumowanie:
- Kalorie: 508 kcal
- Białko: 19,1 g
- Tłuszcze: 45,5 g
- Węglowodany: 6,6 g
- Błonnik: 5 g
Drugie śniadanie: Sałatka z tuńczykiem i oliwkami
- Składniki:
- 80 g tuńczyka w oleju (odcedzonego) 160 kcal, B: 24 g, T: 7 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
- 50 g mieszanki sałat 10 kcal, B: 1 g, T: 0 g, W: 2 g, błonnik: 1 g
- 10 oliwek (30 g) 45 kcal, B: 0,5 g, T: 4,5 g, W: 1,5 g, błonnik: 1,5 g
- 1 łyżka majonezu (15 g) 100 kcal, B: 0 g, T: 11 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
Przygotowanie:
- Wymieszaj tuńczyka z sałatą i oliwkami, polej majonezem.
Podsumowanie:
- Kalorie: 315 kcal
- Białko: 25,5 g
- Tłuszcze: 22,5 g
- Węglowodany: 3,5 g
- Błonnik: 2,5 g
Obiad: Pieczony łosoś z brokułami i masłem czosnkowym
- Składniki:
- 150 g łososia 312 kcal, B: 31,5 g, T: 20 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
- 100 g brokułów 35 kcal, B: 3 g, T: 0,5 g, W: 7 g, błonnik: 3 g
- 1 łyżka masła (10 g) 88 kcal, B: 0 g, T: 10 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
- 1 ząbek czosnku 5 kcal, B: 0,2 g, T: 0 g, W: 1 g, błonnik: 0,1 g
Przygotowanie:
- Łososia i brokuły piecz w piekarniku (180°C, 20 min).
- Podawaj z roztopionym masłem czosnkowym.
Podsumowanie:
- Kalorie: 440 kcal
- Białko: 34,7 g
- Tłuszcze: 30,5 g
- Węglowodany: 8 g
- Błonnik: 3,1 g
Deser: Koktajl keto z mlekiem kokosowym
- Składniki:
- 100 ml mleka kokosowego 230 kcal, B: 2 g, T: 24 g, W: 3 g, błonnik: 0 g
- 30 g malin 16 kcal, B: 0,4 g, T: 0,2 g, W: 3,6 g, błonnik: 2 g
- 1 łyżka wiórków kokosowych (10 g) 70 kcal, B: 0,7 g, T: 7 g, W: 1,5 g, błonnik: 1 g
Przygotowanie:
- Zmiksuj wszystkie składniki.
Podsumowanie:
- Kalorie: 316 kcal
- Białko: 3,1 g
- Tłuszcze: 31,2 g
- Węglowodany: 8,1 g
- Błonnik: 3 g
Kolacja: Sałatka z kurczakiem, serem i dressingiem oliwnym
- Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka 165 kcal, B: 31 g, T: 3,6 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
- 50 g sera cheddar 200 kcal, B: 12 g, T: 16 g, W: 1 g, błonnik: 0 g
- 50 g rukoli 12 kcal, B: 1,2 g, T: 0,3 g, W: 1,5 g, błonnik: 0,7 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g) 88 kcal, B: 0 g, T: 10 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
Przygotowanie:
- Kurczaka ugrilluj, pokrój w kostkę.
- Wymieszaj z serem i rukolą, polej oliwą.
Podsumowanie:
- Kalorie: 465 kcal
- Białko: 44,2 g
- Tłuszcze: 29,9 g
- Węglowodany: 2,5 g
- Błonnik: 0,7 g
Podsumowanie dnia ketogenicznego (1500 kcal)
- Łącznie: 1504 kcal
- Białko: 126,6 g
- Tłuszcze: 159,6 g
- Węglowodany: 28,7 g
- Błonnik: 14,3 g
Dieta ketogeniczna tego dnia utrzymuje bardzo niską podaż węglowodanów (<30 g), co jest kluczowe dla stanu ketozy. Dominują zdrowe tłuszcze (awokado, łosoś, oliwa) i wysokiej jakości białko (jaja, tuńczyk, kurczak). Dzięki temu jadłospis jest sycący i zapewnia długotrwałą energię bez skoków cukru we krwi.
Dieta 1500 kcal – Jadłospis DASH (Piątek)
Śniadanie: Owsianka z orzechami i owocami
- Składniki:
- 50 g płatków owsianych – 190 kcal, B: 7 g, T: 3,5 g, W: 30 g, błonnik: 5 g
- 150 ml mleka 1,5% 75 kcal, B: 7,5 g, T: 3 g, W: 9 g, błonnik: 0 g
- 1/2 banana (60 g) 53 kcal, B: 0,7 g, T: 0,2 g, W: 13,5 g, błonnik: 1,5 g
- 10 g orzechów włoskich 65 kcal, B: 1,5 g, T: 6,5 g, W: 1,4 g, błonnik: 0,7 g
- 1 łyżeczka miodu (5 g) 20 kcal, B: 0 g, T: 0 g, W: 5 g, błonnik: 0 g
Przygotowanie:
- Płatki ugotuj na mleku, dodaj pokrojonego banana, orzechy i miód.
Podsumowanie:
- Kalorie: 403 kcal
- Białko: 16,7 g
- Tłuszcze: 13,2 g
- Węglowodany: 58,9 g
- Błonnik: 7,2 g
Drugie śniadanie: Kanapka z pastą z awokado i twarożkiem
- Składniki:
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego (40 g) 90 kcal, B: 4 g, T: 1 g, W: 16 g, błonnik: 3 g
- 50 g twarogu chudego 55 kcal, B: 10 g, T: 0,5 g, W: 1,5 g, błonnik: 0 g
- 1/2 awokado (35 g) 58 kcal, B: 0,7 g, T: 5,5 g, W: 3 g, błonnik: 2,5 g
- 5 rzodkiewek (50 g) 10 kcal, B: 0,6 g, T: 0,1 g, W: 2 g, błonnik: 1 g
- Sok z cytryny, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgnieć awokado z twarożkiem, dopraw sokiem z cytryny i pieprzem.
- Posmaruj pieczywo, ułóż rzodkiewki.
Podsumowanie:
- Kalorie: 213 kcal
- Białko: 15,3 g
- Tłuszcze: 7,1 g
- Węglowodany: 22,5 g
- Błonnik: 6,5 g
Obiad: Pieczony dorsz z kaszą jęczmienną i warzywami
- Składniki:
- 150 g dorsza 135 kcal, B: 29 g, T: 1,5 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
- 80 g kaszy jęczmiennej (ugotowanej) 280 kcal, B: 8 g, T: 2 g, W: 60 g, błonnik: 8 g
- 100 g marchewki 41 kcal, B: 0,9 g, T: 0,2 g, W: 9,6 g, błonnik: 2,8 g
- 100 g cukinii 17 kcal, B: 1,2 g, T: 0,3 g, W: 3,1 g, błonnik: 1 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g) 88 kcal, B: 0 g, T: 10 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
- Przyprawy: czosnek, pietruszka, sok z cytryny
Przygotowanie:
- Dorsz przypraw, skrop oliwą i piecz 20 minut (180°C).
- Kaszę i warzywa ugotuj na parze, polej oliwą.
Podsumowanie:
- Kalorie: 561 kcal
- Białko: 39,1 g
- Tłuszcze: 13,5 g
- Węglowodany: 72,7 g
- Błonnik: 11,8 g
Deser: Mus jogurtowy z kiwi i siemieniem lnianym
- Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego 2% 84 kcal, B: 6 g, T: 3 g, W: 6 g, błonnik: 0 g
- 1 kiwi (70 g) 42 kcal, B: 0,8 g, T: 0,4 g, W: 10 g, błonnik: 2 g
- 1 łyżka siemienia lnianego (10 g) 55 kcal, B: 2 g, T: 4 g, W: 3 g, błonnik: 3 g
Przygotowanie:
- Jogurt wymieszaj z pokrojonym kiwi, posyp siemieniem.
Podsumowanie:
- Kalorie: 181 kcal
- Białko: 8,8 g
- Tłuszcze: 7,4 g
- Węglowodany: 19 g
- Błonnik: 5 g
Kolacja: Sałatka z grillowanym indykiem i komosą ryżową
- Składniki:
- 100 g piersi z indyka 135 kcal, B: 29 g, T: 1,5 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
- 60 g komosy ryżowej (ugotowanej) 210 kcal, B: 7,5 g, T: 3 g, W: 36 g, błonnik: 4,5 g
- 50 g rukoli 12 kcal, B: 1,2 g, T: 0,3 g, W: 1,5 g, błonnik: 0,7 g
- 1/2 papryki (50 g) 15 kcal, B: 0,7 g, T: 0,2 g, W: 3,5 g, błonnik: 1,2 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g) 88 kcal, B: 0 g, T: 10 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
Przygotowanie:
- Indyka ugrilluj, pokrój w paski.
- Wymieszaj z komosą i warzywami, polej oliwą.
Podsumowanie:
- Kalorie: 460 kcal
- Białko: 38,4 g
- Tłuszcze: 14,5 g
- Węglowodany: 41 g
- Błonnik: 6,4 g
Podsumowanie dnia DASH (1500 kcal)
- Łącznie: 1518 kcal
- Białko: 118,3 g
- Tłuszcze: 55,7 g
- Węglowodany: 214,1 g
- Błonnik: 36,9 g
Dieta DASH tego dnia jest bogata w pełnoziarniste produkty, chude białko (dorsz, indyk) oraz warzywa, co zapewnia wysoką podaż błonnika i składników mineralnych (magnez, potas). Niskie spożycie tłuszczów nasyconych i sodu odpowiada założeniom diety DASH, wspierającej zdrowie serca.
Dieta 1500 kcal – Jadłospis Lekkostrawny (Sobota)
Śniadanie: Kasza manna na mleku z musem jabłkowym
- Składniki:
- 50 g kaszy mannej – 180 kcal, B: 4,5 g, T: 0,5 g, W: 38 g, błonnik: 1 g
- 200 ml mleka 1,5% – 100 kcal, B: 6,6 g, T: 4 g, W: 12 g, błonnik: 0 g
- 100 g jabłka (mus) – 52 kcal, B: 0,3 g, T: 0,2 g, W: 14 g, błonnik: 2 g
- 1 łyżeczka miodu (5 g) – 20 kcal, B: 0 g, T: 0 g, W: 5 g, błonnik: 0 g
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj na mleku, dodaj mus jabłkowy i miód
Podsumowanie:
- Kalorie: 352 kcal
- Białko: 11,4 g
- Tłuszcze: 4,7 g
- Węglowodany: 69 g
- Błonnik: 3 g
Drugie śniadanie: Omlet z białek ze szpinakiem
- Składniki:
- 3 białka jaj (90 g) – 48 kcal, B: 10,8 g, T: 0,2 g, W: 0,7 g, błonnik: 0 g
- 50 g szpinaku – 12 kcal, B: 1,5 g, T: 0,2 g, W: 1,5 g, błonnik: 1,2 g
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g) – 88 kcal, B: 0 g, T: 10 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
- 1 kromka chleba pszennego (30 g) – 80 kcal, B: 2,5 g, T: 0,5 g, W: 15 g, błonnik: 1 g
Przygotowanie:
- Białka zmiksuj ze szpinakiem, usmaż na oleju
- Podawaj z pieczywem
Podsumowanie:
- Kalorie: 228 kcal
- Białko: 14,8 g
- Tłuszcze: 10,7 g
- Węglowodany: 17,2 g
- Błonnik: 2,2 g
Obiad: Pulpety drobiowe z puree ziemniaczanym i marchewką
- Składniki:
- 100 g mięsa z piersi kurczaka – 110 kcal, B: 23 g, T: 1,5 g, W: 0 g, błonnik: 0 g
- 50 g bułki pszennej – 135 kcal, B: 4,5 g, T: 0,5 g, W: 27 g, błonnik: 1 g
- 150 g ziemniaków – 120 kcal, B: 2,5 g, T: 0,2 g, W: 27 g, błonnik: 2 g
- 50 g marchewki – 20 kcal, B: 0,5 g, T: 0,1 g, W: 4,8 g, błonnik: 1,4 g
- 1 łyżka masła (10 g) – 74 kcal, B: 0,1 g, T: 8,2 g, W: 0,1 g, błonnik: 0 g
Przygotowanie:
- Z mięsa i namoczonej bułki zrób pulpety, ugotuj na parze
- Ziemniaki i marchewkę ugotuj, zrób puree z masłem
Podsumowanie:
- Kalorie: 459 kcal
- Białko: 30,1 g
- Tłuszcze: 10,5 g
- Węglowodany: 58,9 g
- Błonnik: 4,4 g
Deser: Budyń waniliowy z musem jagodowym
- Składniki:
- 200 ml mleka 1,5% – 100 kcal, B: 6,6 g, T: 4 g, W: 12 g, błonnik: 0 g
- 15 g proszku budyniowego – 50 kcal, B: 0,5 g, T: 0,1 g, W: 12 g, błonnik: 0 g
- 50 g jagód – 28 kcal, B: 0,4 g, T: 0,2 g, W: 6,5 g, błonnik: 2,5 g
Przygotowanie:
- Ugotuj budyń na mleku, podawaj z musem jagodowym
Podsumowanie:
- Kalorie: 178 kcal
- Białko: 7,5 g
- Tłuszcze: 4,3 g
- Węglowodany: 30,5 g
- Błonnik: 2,5 g
Kolacja: Zupa krem z dyni z grzankami
- Składniki:
- 150 g dyni – 45 kcal, B: 1 g, T: 0,2 g, W: 11 g, błonnik: 2 g
- 100 ml bulionu warzywnego – 5 kcal, B: 0,5 g, T: 0 g, W: 1 g, błonnik: 0 g
- 1 łyżka śmietany 12% (15 g) – 30 kcal, B: 0,3 g, T: 3 g, W: 0,5 g, błonnik: 0 g
- 1 kromka chleba pszennego (30 g) – 80 kcal, B: 2,5 g, T: 0,5 g, W: 15 g, błonnik: 1 g
Przygotowanie:
- Dynię ugotuj w bulionie, zmiksuj, dodaj śmietanę
- Podawaj z grzankami
Podsumowanie:
- Kalorie: 160 kcal
- Białko: 4,3 g
- Tłuszcze: 4,2 g
- Węglowodany: 27,5 g
- Błonnik: 3 g
Podsumowanie dnia lekkostrawnego (1500 kcal)
- Łącznie: 1500 kcal
- Białko: 68,1 g
- Tłuszcze: 34,4 g
- Węglowodany: 203,1 g
- Błonnik: 15,1 g
Dieta lekkostrawna tego dnia opiera się na produktach łatwostrawnych (kasza manna, białka jaj, dynia), unika potraw smażonych i ciężkostrawnych. Zachowuje odpowiednią podaż białka przy ograniczeniu tłuszczu i błonnika, co jest kluczowe dla układu pokarmowego w okresach osłabienia lub rekonwalescencji.
Podsumowanie
Dieta 1500 kcal to świetny wybór dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy lub utrzymać wagę w zdrowy sposób. Dzięki różnorodnym wariantom – klasycznemu, wegetariańskiemu, wegańskiemu, ketogenicznemu, DASH i lekkostrawnemu – każdy może znaleźć odpowiedni dla siebie plan żywieniowy. Kluczem jest odpowiednie zbilansowanie białek, tłuszczów i węglowodanów, a także dbanie o wysoką zawartość błonnika. Pamiętaj, że dieta powinna być nie tylko skuteczna, ale także smaczna i dostosowana do Twoich preferencji!
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się na darmową dawkę wiedzy o zdrowym odżywianiu!