Dzień dobry, przedstawiam przepis na pyszne danie – filet z indyka w kremowym sosie z porem, marchewką i bobem z ziemniakami puree!
Składniki na 4 porcje: 4 filety z piersi indyka (ok. 150 g każdy) 1 duża cebula2 pory2 marchewki 1 szklanka białego wina1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietany kremówki1 puszka białego bobu (400 g) 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku Dodatkowo:1 kg ziemniaków1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku Filety z indyka myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę, pory i marchewki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, pory i marchewki, aż będą miękkie. Dodajemy mięso i smażymy na złoty kolor z obu stron. Dodajemy wino i gotujemy, aż większość alkoholu odparuje. Wsypujemy bób i wlewamy bulion. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodajemy śmietanę i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy z dodatkiem mleka i masła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe filety z indyka podajemy z puree ziemniaczanym i kremowym sosem z warzywami. Smacznego! Jeśli nie masz ochoty na gotowanie to zawsze możesz zamówić dietę pudełkową z dostawą do domu. W aplikacji mobilnej wygodnie zamówisz dowolną dietę oraz dodatkowe obiady. ![]() ![]() |
Elżbieta Pawlak