Opublikowano

Frittata z szynką , szpinakiem i serem feta oraz z pieczywem

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Jajka roztrzepuję z mlekiem w misce. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i mieszam.

Szpinak myję i  osuszam. Na małej patelni o średnicy ok 18 – 20 cm delikatnie podsmażam na maśle starty czosnek. Dodaję szpinak i mieszam. Smażę przez ok 2 minuty, aż szpinak zwiędnie, Wlewam masę jajeczną i smażę na małym ogniu przez ok, 2 minuty. Następnie posypuję pokrojoną w kosteczkę fetą oraz papryką w proszku i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę przez ok 13 minut.

WSKAZÓWKI:

Składniki można też od razu umieścić w naczyniu żaroodpornym bez używania patelni. W razie potrzeby dodać 1-2 minuty pieczenia.

Smacznego

Składniki

Jajko mleko 1,5 %

Szczypiorek

Szynka drobiowa

Szpinak świeży

Czosnek świeży

Masło

Ser Feta

Papryka chili suszona

pieczywo razowe

Powiązane zdjęcia: