
Zbliża się czas wakacji , czy zastanawiacie się gdzie je spędzić ?
Dziś zabiorę Was do Grecji. A tak naprawdę to do kuchni greckiej , gdzie przyrządzimy sobie prostą ale jakże ciekawą w smaku sałatkę. Przygotowanie zajmię nam ok 20 minut.
Potrzebujemy :
- bakłażana 2 szt
- pomidorki koktajlowe 200 g
- ser feta 100g
- 1/2 cytryny
- 2 łyzki świeżej mięty
- 2 łyzki świeżej bazyli
- 2 żabki czosnku
- szczytpta płatków chili
- 2 łyzki oliwy z oliwek
- sól
Bakłażana kroimy w plastry. Smarujemy go z obu stron oliwą , najlepiej zrobić to pędzelkiem i grilujemy z obu stron ok 2-3 minut. Ugrilowanego bakłażana odkładamy na talerz.
Czosnek siekamy i wraz z płatkami chlil przesmażamy szybko na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sok z połowy cytryny i polewamy plastry bakłażana.
Pomidory kroimy w ćwiarteczki, Ser feta rozkruszamy. Miętę i bazylię siekamy. Pomidorki i fetę nakładamy na plastry bakłażana i dekorujemy ziołami.
Smacznego.