Zbliża się czas wakacji, czy zastanawiacie się gdzie je spędzicie ?
Dziś zabiorę Was do Grecji. A tak naprawdę to do kuchni greckiej , gdzie przyrządzimy sobie prostą ale jakże ciekawą w smaku sałatkę. Przygotowanie zajmie nam ok 20 minut. Sałatka z bakłażana i pomidora – starujemy!
Potrzebujemy :
- bakłażana 2 sztuki
- pomidorki koktajlowe 200 g
- ser feta 100g
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki świeżej mięty
- dwie łyżki świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- szczypta płatków chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Bakłażana kroimy w plastry. Smarujemy go z obu stron oliwą , najlepiej zrobić to pędzelkiem i grillujemy z obu stron ok 2-3 minut. Grillowanego bakłażana odkładamy na talerz.
Czosnek siekamy i wraz z płatkami chilli przesmażamy szybko na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sok z połowy cytryny i polewamy plastry bakłażana.
Pomidory kroimy w ćwiarteczki, Ser feta rozkruszamy. Miętę i bazylię siekamy. Pomidorki i fetę nakładamy na plastry bakłażana i dekorujemy ziołami.
Smacznego.