Opublikowano

KISZONA RZODKIEWKA

Rzodkiewka zakisić i schrupać idealna dama do podjadania na raz , która przyciaga uwagę swoim różowym kolorem i pikantnym smakiem.

W sezonie na rzodkiewki warto kisić ją na bieżąco by urozmaicić dietę i uzupełnic mikroflorę swojego oranizmu. Jej różowa barwa , która podczas kiszenia przeniknie ze skórki w głąb warzywa skusi zarówno dzieci jak i dorosłych.

Na ok 2 litrowy słoik przygotujmy:

  • klika pęczków czerwonej rzodkiewki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyzka miodu
  • 2 łyżeczki soli kamiennej na 1/2 litra wrzącej wody

Rzodkiewkę dokładnie myjemy, odcinamy z obu stron końcówki.

Słoik wyparzamy, wkładamy do niego obrany z łupin czosnek i miód

Rzodkiewkę ciasno układamy w słoiku, tak aby po wypełnieniu go solanką, warzywa nie wypłyneły na powierzchnię.

Wodę zagotowujemy. Rozpuszczamy2 łyżeczki soli kamiennej na każde 1/2 litra wrzątku.

Następnie słoik z rzodkiewką zalewamy do pełna solanką.

Zakręcamy słoik i odstawiamy do zacienionego miejsca.

Rzodkiewka do spożycia gotowa jest po tygodniu.

Powiązane zdjęcia: