
Rzodkiewka zakisić i schrupać idealna dama do podjadania na raz , która przyciaga uwagę swoim różowym kolorem i pikantnym smakiem.
W sezonie na rzodkiewki warto kisić ją na bieżąco by urozmaicić dietę i uzupełnic mikroflorę swojego oranizmu. Jej różowa barwa , która podczas kiszenia przeniknie ze skórki w głąb warzywa skusi zarówno dzieci jak i dorosłych.
Na ok 2 litrowy słoik przygotujmy:
- klika pęczków czerwonej rzodkiewki
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyzka miodu
- 2 łyżeczki soli kamiennej na 1/2 litra wrzącej wody
Rzodkiewkę dokładnie myjemy, odcinamy z obu stron końcówki.
Słoik wyparzamy, wkładamy do niego obrany z łupin czosnek i miód
Rzodkiewkę ciasno układamy w słoiku, tak aby po wypełnieniu go solanką, warzywa nie wypłyneły na powierzchnię.
Wodę zagotowujemy. Rozpuszczamy2 łyżeczki soli kamiennej na każde 1/2 litra wrzątku.
Następnie słoik z rzodkiewką zalewamy do pełna solanką.
Zakręcamy słoik i odstawiamy do zacienionego miejsca.
Rzodkiewka do spożycia gotowa jest po tygodniu.