Opublikowano

Ogórkowy chłodnik z jajkiem i rzodkiewką

Czas na zmianę , z gorącej, malowniczej Grecji przenisiemy się do również pięknego , ciepłego i słynącego z doskonałej kuchni kraju . A zatem jedziemy do Bługarii.

Korzystając z promieni słonecznych których nie chcemy zbyt wiele tracić , a jednak coś zjeść musimy proponuję zrobić szybki chłodik ogórkowy. Danie proste i sycące.

Potrzebujemy :

  • jajka
  • sałata lodowa
  • ogórek zielony
  • rzodkiewka
  • czosnek
  • szczypiorek
  • koperek
  • kefir
  • jogurt
  • sół i pieprz
  • cytryna

Jajka gotujemy na twardo i studzimy.

Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę tniemy w plastry, sałatę rwiemy na drobne kawałki . Szczypiorek i koperek siekamy. Do ogórków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , solimy i odstawiamy.

Kefir wstrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

A teraz mieszamy ogórki z sałatą z cześcią rzodkiewki, szczypiorkiem i koperkiem. Dodajemy wstrząśnięty kefir i dwie łyzki gęstego jogurtu, wszystko razem mieszamy. Skrapiamy z sokiem z cytryny , doprawiamy pieprzem i solą . Mieszamy. Wkładamy do lodówki.

Chłodik podajemy schłodzony z połowką jajka i pokrojoną rzodkiewką. Można tez przyozdobić go paskami ogórka.

Powiązane zdjęcia: