Czas na zmian臋 , z gor膮cej, malowniczej Grecji przeniesiemy si臋 do r贸wnie偶 pi臋knego , ciep艂ego i s艂yn膮cego z doskona艂ej kuchni kraju . A zatem jedziemy do Bu艂garii. Poznaj ch艂odnik og贸rkowy.
Korzystaj膮c z promieni s艂onecznych kt贸rych nie chcemy zbyt wiele traci膰 , a jednak co艣 zje艣膰 musimy proponuj臋 zrobi膰 szybki ch艂odik og贸rkowy. Danie proste i syc膮ce.
Ch艂odnik og贸rkowy sk艂adniki
- jajka
- sa艂ata lodowa
- og贸rek zielony
- rzodkiewka
- czosnek
- szczypiorek
- koperek
- kefir
- jogurt
- s贸艂 i pieprz
- cytryna
Ch艂odnik og贸rkowy przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo i studzimy.
Og贸rka obieramy ze sk贸rki i 艣cieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewk臋 tniemy w plastry, sa艂at臋 rwiemy na drobne kawa艂ki . Szczypiorek i koperek siekamy. Do og贸rk贸w dodajemy przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek , solimy i odstawiamy.
Sprawd藕 co je艣膰 na diecie lekkostrawnej
Kefir wstrz膮samy do uzyskania jednolitej konsystencji.
A teraz mieszamy og贸rki z sa艂at膮 z cze艣ci膮 rzodkiewki, szczypiorkiem i koperkiem. Dodajemy wstrz膮艣ni臋ty kefir i dwie 艂yzki g臋stego jogurtu, wszystko razem mieszamy. Skrapiamy z sokiem z cytryny , doprawiamy pieprzem i sol膮 . Mieszamy. Wk艂adamy do lod贸wki.
Ch艂odik podajemy sch艂odzony z po艂owk膮 jajka i pokrojon膮 rzodkiewk膮. Mo偶na tez przyozdobi膰 go paskami og贸rka.





