
Czas na zmianę , z gorącej, malowniczej Grecji przenisiemy się do również pięknego , ciepłego i słynącego z doskonałej kuchni kraju . A zatem jedziemy do Bługarii.
Korzystając z promieni słonecznych których nie chcemy zbyt wiele tracić , a jednak coś zjeść musimy proponuję zrobić szybki chłodik ogórkowy. Danie proste i sycące.
Potrzebujemy :
- jajka
- sałata lodowa
- ogórek zielony
- rzodkiewka
- czosnek
- szczypiorek
- koperek
- kefir
- jogurt
- sół i pieprz
- cytryna
Jajka gotujemy na twardo i studzimy.
Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę tniemy w plastry, sałatę rwiemy na drobne kawałki . Szczypiorek i koperek siekamy. Do ogórków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , solimy i odstawiamy.
Kefir wstrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
A teraz mieszamy ogórki z sałatą z cześcią rzodkiewki, szczypiorkiem i koperkiem. Dodajemy wstrząśnięty kefir i dwie łyzki gęstego jogurtu, wszystko razem mieszamy. Skrapiamy z sokiem z cytryny , doprawiamy pieprzem i solą . Mieszamy. Wkładamy do lodówki.
Chłodik podajemy schłodzony z połowką jajka i pokrojoną rzodkiewką. Można tez przyozdobić go paskami ogórka.