Paprykę kroję na pół, pozbawiam gniazd nasiennych i piekę skórką do góry, aż ta sczernieje. Gorącą, upieczoną paprykę przekładam do garnka i przykrywam pokrywką, żeby jeszcze chwilę parowała w środku -dzięki temu łatwiej zdejmiemy skórkę.
Marchewkę i pietruszkę obieram, trę na drobnych oczkach tarki i duszę na patelni z odrobiną oleju. Uduszone warzywa miksuję z odsączoną i wypłukaną fasolą, papryką pozbawioną skórki, pomidorami, słonecznikiem i przyprawami.
Gotową pastę wrzucam ponownie na patelnię i duszę jeszcze 5 minut. Jeśli wyszła zbyt rzadka, można zagęścić ją płatkami jaglanymi.
SKŁADNIKI
puszka czerwonej fasoli
2 strąki czerwonej papryki
1/2 puszki pomidorów marchewka pietruszka
2 garści pestek słonecznika
3 łyżki płatków jaglanych
papryka mielona,
papryka wędzona,
sól, pieprz,
czosnek,
oregano