Pasta Meksykańska z czerwoną fasolą i papryką z pieczywem

Paprykę kroję na pół, pozbawiam gniazd nasiennych i piekę skórką do góry, aż ta sczernieje. Gorącą, upieczoną paprykę przekładam do garnka i przykrywam pokrywką, żeby jeszcze chwilę parowała w środku -dzięki temu łatwiej zdejmiemy skórkę.

Marchewkę i pietruszkę obieram, trę na drobnych oczkach tarki i duszę na patelni z odrobiną oleju. Uduszone warzywa miksuję z odsączoną i wypłukaną fasolą, papryką pozbawioną skórki, pomidorami, słonecznikiem i przyprawami.

Gotową pastę wrzucam ponownie na patelnię i duszę jeszcze 5 minut. Jeśli wyszła zbyt rzadka, można zagęścić ją płatkami jaglanymi.

SKŁADNIKI

puszka czerwonej fasoli

2 strąki czerwonej papryki

1/2 puszki pomidorów marchewka pietruszka

2 garści pestek słonecznika

3 łyżki płatków jaglanych

papryka mielona,

papryka wędzona,

sól, pieprz,

czosnek,

oregano

Dodaj komentarz