Witajcie, dziś na obiad diety pudełkowej zrobimy: wołowina w sosie własnym z ziemniakami i sałatą w jogurcie.
No to do dzieła.
Do zrobienia dania potrzebne nam będzie :
- wołowina najlepiej górna zrazowa lub piękne kawałki mięsa gulaszowego
- cebula
- czosnek
- mąka
- przyprawy : sól, pieprz najlepiej świeżo zmielony, pieprz ziarnisty, ziele angielski, liść laurowy, papryka ostra, świeży tymianek, rozmaryn i majeranek
Przygotowanie
Wołowinę kroimy na 4-5 cm kawałki, przyprawiamy solą , pieprzem mielonym i papryką. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i kładziemy na patelni na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażymy z dwóch stron na dość dużym ogniu aby ” zamknąć ” szybko mięso by w środku pozostał cały smak wołowiny. Tak podsmażone mięso przekładamy do brytfanny i dodajemy do niego pokrojoną w pióra cebulę i czosnek podsmażamy do momentu aż cebula zrobi się szklista. Mała uwaga, czosnek bardzo szybko się przypala , a przypalony nadaje smak goryczki. Ja najpierw podsmażam cebulę a czosnek dodaję chwilę później.
Czy można jeść wołowinę na diecie ketogenicznej? Sprawdź zasady diety ketogenicznej
Jeżeli mamy bulion wołowy to dodajemy go do smażonego mięsa. Jeżeli nie posiadamy bulionu to podlewamy mięso wodą i dodajemy resztę przypraw. Dusimy na wolnym ogniu ( woda musi przykryć mięso ). Od czasu do czasu należy mięso przemieszać. Całe gotowanie wołowiny powinno nam zająć ok 1 do 1,5 godz. W miedzy czasie wstawiamy ziemniaki i robimy sałatę w jogurcie.

W czasie duszenia cebula i czosnek się rozpadną a sos będzie miał ciemny kolor i zrobi się bardziej gęsty. Taki właśnie efekt musimy uzyskać. Na talerz nakładamy ziemniaki z wody, naszą wołowinę i sałatę z jogurtem. Całość posypujemy koperkiem. Smacznego.
Jeśli jednak nie masz czasu gotować do zapraszam na te i inne dania zakupione w aplikacji mobilnej.


