Witajcie, dziś na obiad diety pudełkowej zrobimy wołowinę w sosie własnym z ziemniakami i sałatą w jogurcie.
No to do dzieła.
Do zrobienia dania potrzebne nam będzie :
- wołowina najlepiej górna zrazowa lub piękne kawałki mięsa gulaszowego
- cebula
- czosnek
- mąka
- przyprawy : sól , pieprz najlepiej świeżo zmielony , pieprz ziarnisty , ziele angielski, liść laurowy, papryka ostra ,świeży tymianek, rozmaryn i majeranek
Wołowinę kroimy na 4-5 cm kawałki, przyprawiamy solą , pieprzem mielonym i papryką. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i kładziemy na patelni na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażymy z dwóch stron na dość dużym ogniu aby ” zamknąć ” szybko mięso by w środku pozostał cały smak wołowiny. Tak podsmażone mięso przekładamy do brytfanny i dodajemy do niego pokrojoną w pióra cebulę i czosnek podsmażamy do momentu aż cebula zrobi się szklista. Mała uwaga, czosnek bardzo szybko się przypala , a przypalony nadaje smak goryczki. Ja najpierw podsmażam cebulę a czosnek dodaję chwilę póżniej.
Jeżeli mamy bulion wołowy to dodajemy go do smażonego mięsa. Jeżeli nie posiadamy bulionu to podlewamy mięso wodą i dodajemy resztę przypraw. Dusimy na wolnym ogniu ( woda musi przykryć mięso ). Od czasu do czasu należy mięso przemieszać. Całe gotowanie wołowiny powinno nam zająć ok 1 do 1,5 godz. W miedzy czasie wstawiamy ziemniaki i robimy sałatę w jogurcie.
W czasie duszenia cebula i czosnek się rozpadną a sos bedzie miał ciemny kolor i zrobi się bardziej gęsty. Taki właśnie efekt musimy uzyskać. Na talerz nakładamy ziemniaki z wody, naszą wołowinę i sałatę z jogurtem. Całość posypujemy koperkiem. Smacznego.