
I jak Wam dzisiaj smakowało?
FitWarzywko – zapomnisz o zakupach i gotowaniu
Catering dietetyczny w Warszawie, Katowicach, Poznaniu i w Swarzędzu telefon +48 570 56 44 11
Mięso siekam w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej. Oprószam przyprawami: solą, papryką i pieprzem, dodaję przeciśnięty czosnek i smażę aż będzie rumiane. Po tym czasie dodaję umyty i osuszony szpinak – smażę dosłownie przez minutę aż liście lekko zwiędną. Wyłączam gaz. Czekam 2 – 3 minuty aż mięso lekko przestygnie i dodaję jogurt – mieszam.
Pierś z indyka – ok. 100g
Szpinak świeży – 2 garści
Jogurt grecki – 2 łyżki
Czosnek – ząbek
Olej rzepakowy – łyżka
Sól, pieprz,
słodka papryka
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Jajka roztrzepuję z mlekiem w misce. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i mieszam.
Szpinak myję i osuszam. Na małej patelni o średnicy ok 18 – 20 cm delikatnie podsmażam na maśle starty czosnek. Dodaję szpinak i mieszam. Smażę przez ok 2 minuty, aż szpinak zwiędnie, Wlewam masę jajeczną i smażę na małym ogniu przez ok, 2 minuty. Następnie posypuję pokrojoną w kosteczkę fetą oraz papryką w proszku i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę przez ok 13 minut.
WSKAZÓWKI:
Składniki można też od razu umieścić w naczyniu żaroodpornym bez używania patelni. W razie potrzeby dodać 1-2 minuty pieczenia.
Smacznego
Jajko mleko 1,5 %
Szczypiorek
Szynka drobiowa
Szpinak świeży
Czosnek świeży
Masło
Ser Feta
Papryka chili suszona
pieczywo razowe
Soczewicę gotuję w bulionie warzywnym,
Ważne, aby woda się Wygotowała więc daję jej mniej, a w trakcie gotowania dolewam małe ilości,
Po ostudzeniu miksuję ją z suszonymi pomidorami, czosnkiem, oliwą, ziołami i przyprawami,
Oliwy daję odpowiednio dużo, aby osiągnąć oczekiwaną kanapkową, konsystencję pasty,
I jemy aż do najedzenia się!
Soczewica czerwona
Pomidory suszone
Czosnek
Zioła prowansalskie
Bulion warzywny (kostka)
papryka
Pomidory
rzodkiewka
Paprykę kroję na pół, pozbawiam gniazd nasiennych i piekę skórką do góry, aż ta sczernieje. Gorącą, upieczoną paprykę przekładam do garnka i przykrywam pokrywką, żeby jeszcze chwilę parowała w środku -dzięki temu łatwiej zdejmiemy skórkę.
Marchewkę i pietruszkę obieram, trę na drobnych oczkach tarki i duszę na patelni z odrobiną oleju. Uduszone warzywa miksuję z odsączoną i wypłukaną fasolą, papryką pozbawioną skórki, pomidorami, słonecznikiem i przyprawami.
Gotową pastę wrzucam ponownie na patelnię i duszę jeszcze 5 minut. Jeśli wyszła zbyt rzadka, można zagęścić ją płatkami jaglanymi.
puszka czerwonej fasoli
2 strąki czerwonej papryki
1/2 puszki pomidorów marchewka pietruszka
2 garści pestek słonecznika
3 łyżki płatków jaglanych
papryka mielona,
papryka wędzona,
sól, pieprz,
czosnek,
oregano