Opublikowano Dodaj komentarz

KISZONA RZODKIEWKA

Rzodkiewka zakisić i schrupać idealna dama do podjadania na raz , która przyciaga uwagę swoim różowym kolorem i pikantnym smakiem.

W sezonie na rzodkiewki warto kisić ją na bieżąco by urozmaicić dietę i uzupełnic mikroflorę swojego oranizmu. Jej różowa barwa , która podczas kiszenia przeniknie ze skórki w głąb warzywa skusi zarówno dzieci jak i dorosłych.

Na ok 2 litrowy słoik przygotujmy:

  • klika pęczków czerwonej rzodkiewki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyzka miodu
  • 2 łyżeczki soli kamiennej na 1/2 litra wrzącej wody

Rzodkiewkę dokładnie myjemy, odcinamy z obu stron końcówki.

Słoik wyparzamy, wkładamy do niego obrany z łupin czosnek i miód

Rzodkiewkę ciasno układamy w słoiku, tak aby po wypełnieniu go solanką, warzywa nie wypłyneły na powierzchnię.

Wodę zagotowujemy. Rozpuszczamy2 łyżeczki soli kamiennej na każde 1/2 litra wrzątku.

Następnie słoik z rzodkiewką zalewamy do pełna solanką.

Zakręcamy słoik i odstawiamy do zacienionego miejsca.

Rzodkiewka do spożycia gotowa jest po tygodniu.

Opublikowano Dodaj komentarz

SAŁATKA Z GRANATEM I SEREM LAZUR

Na co dzisiaj Was namówić, o tak na prostą i smaczną fit sałtkę, której przygotowanie zajmie no może 15 minut.

Gotowi zaczynamy.

Potrzebne nam będzie :

  • garść miksu młodych liści (szpinak, rukola, roszponka, sałata)
  • ok 7 szt pomidorków koktajlowych
  • 1/2 awokado
  • 1/2 granatu
  • 50 g sera lazur
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyzeczka ostrej musztardy , polecam rosyjską prymatu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Na dużym talerzu rozkładamy nasz miks liści , fajnie by było aby spora ilość liści stanowiła rukola. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki oraz obrane , pozbawione pestki mniejsze kawałki awokado . Wszytko to delikatnie mieszamy dłońmi. Następnie dodajemy wyłuskane pestki granatu i rozkruszony ser lazur.

A teraz zajmiemy się sosem .

W kubeczku dokładnie mieszamy miód, oliwę , sok z cytryny, sól i musztardę .

Polewamy delikatnie sałatkę. Podajemy ją z ulubionym pieczywem np. grzankami czoskowymi z bagietki wieloziarnistej.

Na koniec malutka rada , wiecie jak szybko i bez problemu wyłuskać pestki z granata?

Należy granat opłukać łyżką ze wszystkich stron, aby stał się mięki , pestki wyskakują same :).

Na zdjęciu pokazałam Wam podobną sałatkę tylko z mango i ricottą.

Opublikowano Dodaj komentarz

KOTLETY RUSKIE Z SOSEM PIECZARKOWYM I SURÓWKĄ Z MARCHEWKI

Jeżeli lubicie pierogi ruskie a nie chce Wam się ich lepić zrobimy po prostu kotlety.

Musimy przygotować:

  • ziemniaki
  • ser twarogowy
  • cebula
  • bułka tarta
  • jajka
  • pieczarki
  • śmietana
  • marchew
  • kapusta biała
  • przyprawy: sól, pieprz

Ziemniaki obieramy, gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy. Ser mielimy . Kiedy ziemniaki i cebula przestygnie mieszamy je razem z serem. Dodajemy przyprawy , jajka oraz bułkę tartą. Wszystko to dokładnie mieszamy. Z wyrobionej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Ukształtowanego kotleta smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Ogień nie powinien być zbyt duży , aby nie przypalić kotletów. Pieczarki, cebulę kroimy , wrzucamy na rozgrzany tłuszcz chwilę smażymy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy cała woda z pieczarki wyparuje pomału wlewamy śmietanę , najlepiej 18 , ale my trzymamy się wersji fit i 12 to maks. Chwilę gotujemy, śmietana po połączeniu z pieczarkami powinna nam zgęstnieć. Sciągamy z ognia i posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Z marchewki i kapusty robimy surówkę.

Opublikowano Dodaj komentarz

MŁODE ZIEMNIAKI Z ŁOSOSIOWYM SERKIEM

Podam przepis na bardzo prosty ale jakże smaczny fit obiad.

Musimy zaopatrzyć się w :

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 300 g sera twarogowego
  • 3-4 łyżki jogurtu grecki
  • 200 g łososia wędzonego na zimno
  • 1-2 łyzki tartego chrzanu
  • 3 łyżki posiekanego koperku, oraz sół i pieprz

Ziemniaki myjemy wręcz szorujemy i gotujemy w mundurkach.

Ser przekładamy do miski , dodajemy jogurt i pokrojonego w drobną kosteczkę łososia. Dokładamy chrzan i koperek, doprwaiamy. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Prawda że proste. Smacznego.

Z podanego przepisu wychodzo ok 4 porcji

Opublikowano Dodaj komentarz

Jogurtowa owsianka na śniadanie

Owsianka z mango

Dziś podam przepis na najszybszą , mało skomplikowaną , ale bardzo pyszną owsiankę.

Owsiankę robię na jogurcie a jak wiemy jogurt zawiera łatwo strawne białka , witaminy A, B12, B 1 oraz niacynę. Dotatkowo jogurt podwyższa odporność, wzmacnia układ nerwowy i tak by można o jogurcie powiedzieć jeszcze wiele rzeczy, ale my przejdzmy do działania.

Uszykujmy sobie:

  • kubeczek jogurtu naturalnego lub greckiego ok 150-200 g
  • ulubione owoce, ja użyłam garść borówek , mango i banan,
  • 30 gram płatków owsianych błyskawicznych,
  • łyżeczkę nasion chia,
  • łyżeczkę wiórków kokosowych,
  • łyżkę pokruszonych orzechów włoskich lub migdałów,
  • 3 łyżki jagły,
  • parę sztuk sliwek suszonych można pokroić,
  • 1-2 łyżki miodu,
  • łyżkę siemienia lnianego.

Wszystkie te składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą . Na wierzch nakładamy nasze owoce , odstawiamy na godzinę .

Po godzinie nasza pyszna fit owsianka jest gotowa do spożycia.

Jest to moja ulubiona owsianka, bo kombinacji składników ma bardzo dużo. Mogę jeść ją co dzien i zawsze będzie pyszna i inna.

Życzę smacznego śniadania.

Opublikowano Dodaj komentarz

Przepis na wołowinę w sosie własnym

Witajcie, dziś na obiad diety pudełkowej zrobimy wołowinę w sosie własnym z ziemniakami i sałatą w jogurcie.

No to do dzieła.

Do zrobienia dania potrzebne nam będzie :

  • wołowina najlepiej górna zrazowa lub piękne kawałki mięsa gulaszowego
  • cebula
  • czosnek
  • mąka
  • przyprawy : sól , pieprz najlepiej świeżo zmielony , pieprz ziarnisty , ziele angielski, liść laurowy, papryka ostra ,świeży tymianek, rozmaryn i majeranek

Wołowinę kroimy na 4-5 cm kawałki, przyprawiamy solą , pieprzem mielonym i papryką. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i kładziemy na patelni na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażymy z dwóch stron na dość dużym ogniu aby ” zamknąć ” szybko mięso by w środku pozostał cały smak wołowiny. Tak podsmażone mięso przekładamy do brytfanny i dodajemy do niego pokrojoną w pióra cebulę i czosnek podsmażamy do momentu aż cebula zrobi się szklista. Mała uwaga, czosnek bardzo szybko się przypala , a przypalony nadaje smak goryczki. Ja najpierw podsmażam cebulę a czosnek dodaję chwilę póżniej.

Jeżeli mamy bulion wołowy to dodajemy go do smażonego mięsa. Jeżeli nie posiadamy bulionu to podlewamy mięso wodą i dodajemy resztę przypraw. Dusimy na wolnym ogniu ( woda musi przykryć mięso ). Od czasu do czasu należy mięso przemieszać. Całe gotowanie wołowiny powinno nam zająć ok 1 do 1,5 godz. W miedzy czasie wstawiamy ziemniaki i robimy sałatę w jogurcie.

W czasie duszenia cebula i czosnek się rozpadną a sos bedzie miał ciemny kolor i zrobi się bardziej gęsty. Taki właśnie efekt musimy uzyskać. Na talerz nakładamy ziemniaki z wody, naszą wołowinę i sałatę z jogurtem. Całość posypujemy koperkiem. Smacznego.

Opublikowano Dodaj komentarz

Pierś z kurczaka sosie brokułowo – serowym z makaronem i warzywami

Mięso siekam w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej.  Oprószam przyprawami: solą, papryką i pieprzem, dodaję przeciśnięty czosnek i smażę aż będzie rumiane. Po tym czasie dodaję umyty i osuszony szpinak – smażę dosłownie przez minutę aż liście lekko zwiędną. Wyłączam gaz. Czekam 2 – 3 minuty aż mięso lekko przestygnie i dodaję jogurt – mieszam.

Składniki

Pierś z indyka – ok. 100g

Szpinak świeży – 2 garści

Jogurt grecki – 2 łyżki

Czosnek – ząbek

Olej rzepakowy – łyżka

Sól, pieprz,

słodka papryka

Opublikowano Dodaj komentarz

Frittata z szynką , szpinakiem i serem feta oraz z pieczywem

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Jajka roztrzepuję z mlekiem w misce. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i mieszam.

Szpinak myję i  osuszam. Na małej patelni o średnicy ok 18 – 20 cm delikatnie podsmażam na maśle starty czosnek. Dodaję szpinak i mieszam. Smażę przez ok 2 minuty, aż szpinak zwiędnie, Wlewam masę jajeczną i smażę na małym ogniu przez ok, 2 minuty. Następnie posypuję pokrojoną w kosteczkę fetą oraz papryką w proszku i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę przez ok 13 minut.

WSKAZÓWKI:

Składniki można też od razu umieścić w naczyniu żaroodpornym bez używania patelni. W razie potrzeby dodać 1-2 minuty pieczenia.

Smacznego

Składniki

Jajko mleko 1,5 %

Szczypiorek

Szynka drobiowa

Szpinak świeży

Czosnek świeży

Masło

Ser Feta

Papryka chili suszona

pieczywo razowe

Opublikowano Dodaj komentarz

humus z soczewicy z chlebem razowym pełnoziarnistym i mixem warzyw

Soczewicę gotuję w bulionie warzywnym,

Ważne, aby woda się Wygotowała więc daję jej mniej, a w trakcie gotowania dolewam małe ilości,

Po ostudzeniu miksuję ją z suszonymi pomidorami, czosnkiem, oliwą, ziołami i przyprawami,

Oliwy daję odpowiednio dużo, aby osiągnąć oczekiwaną  kanapkową, konsystencję pasty,

I jemy aż do najedzenia się!

Składniki:

Soczewica czerwona
Pomidory suszone
Czosnek
Zioła prowansalskie
Bulion warzywny (kostka)
papryka
Pomidory
rzodkiewka