Opublikowano

CHLEB CODZIENNY

Wszyscy , bez względu na wiek i rodzaj preferowanej diety, kochamy pieczywo, a w szczególności chleb.

Rumiane bochenki o złocistej skórce, z posypką albo bez, pszenne , żytnie albo mieszane - mają swoich zwolenników. Zatem do dzieła.

Najpierw robimy zaczyn:

140 g mąki pszennej chlebowej

30 g aktywnego zakwasy żytniego

170g ciepłej wody

Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i wodę. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Ciasto właściwe:

340 g zaczynu

680 g mąki pszennej chlebowej

90 g mąki żytniej pełnoziarnistej

20 g soli

420g wody

ponadto :

maka do oprószenia

Do miski wkładamy zaczyn, dodajemy obie maki, sól, wodę. Wyrabiamy ręcznie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Ponownie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.

Ciasto rozciągamy i składamy, zawijając boki do środka. Przykrywamy i po 30 a potem po 60 minutach powtarzamy tę czynność. Następnie formujemy okrągły bochenek i przekładamy go na ściereczkę oprószoną mąką. Ciasto razem ze ściereczką przekładamy do durszlaka, miski lub korytka rozrostowego. Przykrywamy, odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

Do rozgrzanego do 250 * C piekarnika wstawiamy garnek żeliwny razem z pokrywką . Po 15 minutach maksymalnej temperatury wyciągamy garnek. Bochenek przekładamy na papier do pieczenia. Wierzch chleba nacinamy ostrym nożem. Cały bochenek wraz z papierem przekładamy do garnka.

Garnek wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy 15 jeszcze minut. Upieczony chleb studzimy na kratce kuchennej. Najlepiej smakuje jeszcze trochę ciepły z masłem lub z masłem czosnkowym.

Na koniec zdradzę Wam jeszcze jak zrobić swój zakwas:

50g maki żytniej

50 g wody ciepłej

do dokarmienia maka żytnia i ciepła woda

Do czystego słoika wsypujemy mąkę, dodajemy wodę i mieszamy. Słoik przykrywamy gazą , którą mocujemy za pomocą gumki a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce. Już kolejnego dnia dokarmiamy starter 3-4 łyżkami mąki, 3-4 łyżkami ciepłej wody i mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej i tak co 12 godzin przez 5 dni.

Smacznego.

Powiązane zdjęcia:

Opublikowano

FRITATTA PO GRECKU

Zbliza się koniec wakacji , ale nadal możemy podróżowac nie tylko po to aby kąpać się w promieniach słońca , ale również po to aby skosztować kuchni z różnych zakątków świata.

My wybierzemy się dość blisko na Półwysep Bałkański do słonecznej Grecji, aby w pierszych promieniach słońca zjeść przepyszną frittatę.

Fritatta nie jest tradycyjnym daniem greckim , ale fakt że dodamy do niej oliwek, sera fety i przepysznego jogurtu sprawi namiastkę greckiego smaku.

Do naszej fritatty potrzebujemy:

  • oliwki zielone
  • jajka
  • pomidory
  • ser feta
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • cebula czerwona
  • czosnek
  • pomidory
  • rukola garść
  • jogurt gęsty grecki
  • oregano
  • papryka słodka, chilli, pieprz, sól

Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki, wybieramy miąższ i kroimy w kostkę. Jajka w zalezności od ilości osób na 2 osoby to 4 jajka wbijamy do miski i rozbijamy trzepaczką. Dodajemy sól, pieprz i jogurt grecki , mieszamy na jednolitą masę.

Cebulę czerwoną , czosnek podsmażamy na patelni , gdy się już zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz również pokrojone oliwki, wszystko podsmażamy chwilę. Dodajemy sól , pieprz, paprykę , oregano i chilli . Wlewamy masę jajeczną i mieszamy do połączenia się składników, zdejmujemy z ognia, posypujemy szczypiorkiem i wkładamy patelnię do piekarnika . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 ” przez 15 minut. Upieczoną fritattę posypujemy rozkruszonym serem feta i rukolą.

Można ser feta również dodac do masy jajecznej i zapiec razem.

Smacznego!!!!!!!

Powiązane zdjęcia:

Opublikowano

pasta z czerwonej fasolki

Dziś zrobimy pastę .

Może by tak z fasoli.

Składniki:

  • puszka fasoli czerwonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 30 g pestek dyni lub nasion słonecznika
  • przyprawy wedle uznania , np kmin rzymski, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, sól i czarny pieprz, ocet balsamiczny
  • możemy dodać kilka suszonych pomidorów , podniosą nam smak potrwy

a teraz:

Podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek
Odsączyć fasolę
Połączyć wszystkie składniki, zblendować

Proste a jakie smaczne.

Mozna ją używać jako pastę na pieczywo , albo jako dip do warzyw np. papryki, selera naciowego.

Powiązane zdjęcia:

Opublikowano

CHŁODNIK LITEWSKI

Chłodnik litewski potrawa kuchni zarówno polskiej jak i litewskiej . Potrawa , którą podstawe stanowi ugotowana botwinka zmieszana z siadłym mlekiem , albo śmietaną i zmieszana z surówym ogórkiem, rzodkiewką , szczypiorkiem, koperkiem i ugotowanym jajkiem na twardo. Mało kto wie ,że w pierwotnej wersji zamiast jajka były dodawane szyjki rakowe, bądż ryba.

Dziś przygotuje sobie taki chłodnik, będzie doskonały na kolację .

Zmienię tylko siadłe mleko lub smietanę na jogurt a najlepiej kefir.

No to zaczynamy.

Przygotuję sobie :

  • botwinka
  • ogórek zielony
  • rzodkiewka
  • szczypior
  • koper
  • jajka
  • kefir
  • czosnek
  • sół, pieprz, cukier, cytynę lub ocet

Botwinkę gotuję w wodzie wraz z sokiem cytryny lub octu ok 15 minut (ocet lub sok dodajemy dla zachowania koloru, oraz smaku). Jajka gotuję na twardo Po tym czasie odcedzam z wody i studzę. Ogórek obieram , ścieram na tarce o małych oczkach, można pokroić w drobną kostkę. To samo robię z rzodkiewką. Szczypiorek, koperek kroję, Czosnek obierami przeciskam przez praskę.

Moja botwinka już wystygła . Liście wraz z łodyżkami kroję drobno. Buraczki również ścieram na tarce. Wszystko mieszam razem i dolewam kefir z odrobiną jogurtu greckiego. Doprawiam do smaku. Nakładam na talerz z połowką jajka.

Powiązane zdjęcia:

Opublikowano

SAŁATKA Z JAJKIEM W KOSZULCE

Dziś lekkie i szybkie śniadanie.

Potrzebujemy :

  • 2 garście mixu sałat
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1/2 cebulki czerwonej
  • 3 łyżki oliwy
  • sól ,pieprz

i

  • 2 jajka
  • 1l wody
  • 2 łyżki octu

wszystko mamy to zaczynamy:

Sałatę jezeli mamy juz pociętą to rozkładamy na talerzu . Ogórki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki . Rozkladamy na sałacie. Cebulę kroimy w pióra, kładziemy na warzywach. Wszystko skraplamy oliwą ,doprawiamy solą i pieprzem.

Jajka wbijamy osobno do miseczek. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu. Wlewamy jajko i gotujemy ok 3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i układamy na sałatach. Przed podaniem oprószamy pieprzem.

Można sałatkę podać z jajkiem daszonym zamiast gotowanym w koszulce.

Powiązane zdjęcia:

Opublikowano

Ogórkowy chłodnik z jajkiem i rzodkiewką

Czas na zmianę , z gorącej, malowniczej Grecji przenisiemy się do również pięknego , ciepłego i słynącego z doskonałej kuchni kraju . A zatem jedziemy do Bługarii.

Korzystając z promieni słonecznych których nie chcemy zbyt wiele tracić , a jednak coś zjeść musimy proponuję zrobić szybki chłodik ogórkowy. Danie proste i sycące.

Potrzebujemy :

  • jajka
  • sałata lodowa
  • ogórek zielony
  • rzodkiewka
  • czosnek
  • szczypiorek
  • koperek
  • kefir
  • jogurt
  • sół i pieprz
  • cytryna

Jajka gotujemy na twardo i studzimy.

Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę tniemy w plastry, sałatę rwiemy na drobne kawałki . Szczypiorek i koperek siekamy. Do ogórków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , solimy i odstawiamy.

Kefir wstrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

A teraz mieszamy ogórki z sałatą z cześcią rzodkiewki, szczypiorkiem i koperkiem. Dodajemy wstrząśnięty kefir i dwie łyzki gęstego jogurtu, wszystko razem mieszamy. Skrapiamy z sokiem z cytryny , doprawiamy pieprzem i solą . Mieszamy. Wkładamy do lodówki.

Chłodik podajemy schłodzony z połowką jajka i pokrojoną rzodkiewką. Można tez przyozdobić go paskami ogórka.

Powiązane zdjęcia:

Opublikowano

GRILOWANA SAŁATKA Z BAKŁAŻANA I POMIDORA

sałatka z bakłażana

Zbliża się czas wakacji , czy zastanawiacie się gdzie je spędzić ?

Dziś zabiorę Was do Grecji. A tak naprawdę to do kuchni greckiej , gdzie przyrządzimy sobie prostą ale jakże ciekawą w smaku sałatkę. Przygotowanie zajmię nam ok 20 minut.

Potrzebujemy :

  • bakłażana 2 szt
  • pomidorki koktajlowe 200 g
  • ser feta 100g
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyzki świeżej mięty
  • 2 łyzki świeżej bazyli
  • 2 żabki czosnku
  • szczytpta płatków chili
  • 2 łyzki oliwy z oliwek
  • sól

Bakłażana kroimy w plastry. Smarujemy go z obu stron oliwą , najlepiej zrobić to pędzelkiem i grilujemy z obu stron ok 2-3 minut. Ugrilowanego bakłażana odkładamy na talerz.

Czosnek siekamy i wraz z płatkami chlil przesmażamy szybko na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sok z połowy cytryny i polewamy plastry bakłażana.

Pomidory kroimy w ćwiarteczki, Ser feta rozkruszamy. Miętę i bazylię siekamy. Pomidorki i fetę nakładamy na plastry bakłażana i dekorujemy ziołami.

Smacznego.

Powiązane zdjęcia:

Opublikowano

PANKEJKI NA KEFIRZE DLA MAMY

Kubek I Love FitWarzywko

Dziś Dzień Matki, wszystkim mamom składam najserdeczniejsze życzenia .

Kiedy mama jeszcze śpi , my bierzemy się do pracy.

Potrzebne nam będzie :

  • 400 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyzka oleju kokosowego
  • owoce, miód do polania

Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni i zostawiamy na chwilę aby przestygł.

Resztę składników umieszczamy w wysokim pojemniku. Dodajemy przestudzony olej kokosowy. Miksujemy wszystko dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej smietany.

Smażymy niewielkie placuszki na dobrze rozgrzanej patelni , z obu stron na złoty kolor.

Podajemy mamie ciepłe z dodatkiej jej ulubionych owoców i miodu.

A i koniecznie z pyszną kawą.

Powiązane zdjęcia:

Opublikowano

CURRY Z DYNIĄ I CIECIERZYCĄ

Dziś postaramy się zrobić bardzo smaczne i sycące danie , które nie zawiera mięsa.

Przepis to ok 4 porcje , więc śmiało zaproście znajomych.

Zaczynamy.

Potrzebujemy:

  • 1/2 dyni piżmowej
  • 1 cukinia
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 2 łyzki oleju
  • 2 łyzeczki startego imbiru
  • 4 łyzeczki pasty massaman curry lub czerwonej curry
  • 450 ml wody
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 400 g ciecierzycy (najlepiej z puszki)
  • 200 g mleczka kokosowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 łyżki orzechów ziemnych, posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka sezamu

oraz do podania gęsty jogurt

Dynię obieramy i pozbawiamy pestek. Kroimy w kostkę . Cukinię kroimy w plasterki . Szalotkę, czosnek i chili siekamy.

Do garnka wlewamy oliwę , szklimy szalotkę, dodajemy czosnek i dynię. Smażymy wszystko ok 4 minuty, często mieszamy. Dokładamy cukinię i smażymy jeszcze ok 2 minuty.

Dodajemy imbir, chili i pastę curry. Dokładamy przecier chwilę przesmażamy i zalewamy wszystko wodą, dokładnie mieszamy.

Potrawę gotujemy , aż zmięknie dynia czyli tak ok 20 minut. Dodajemy ciecierzycę i mleczko kokosowe. Podgrzewamy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy sok z limonki. Mieszamy i nasza curry jest gotowa. Nakładamy na talerz posypujemy orzeszkami, sezamem oraz szczypiorkiem nie zapominając o kleksie z jogurtu. Smacznego.

Powiązane zdjęcia:

Opublikowano

KISZONA RZODKIEWKA

Rzodkiewka zakisić i schrupać idealna dama do podjadania na raz , która przyciaga uwagę swoim różowym kolorem i pikantnym smakiem.

W sezonie na rzodkiewki warto kisić ją na bieżąco by urozmaicić dietę i uzupełnic mikroflorę swojego oranizmu. Jej różowa barwa , która podczas kiszenia przeniknie ze skórki w głąb warzywa skusi zarówno dzieci jak i dorosłych.

Na ok 2 litrowy słoik przygotujmy:

  • klika pęczków czerwonej rzodkiewki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyzka miodu
  • 2 łyżeczki soli kamiennej na 1/2 litra wrzącej wody

Rzodkiewkę dokładnie myjemy, odcinamy z obu stron końcówki.

Słoik wyparzamy, wkładamy do niego obrany z łupin czosnek i miód

Rzodkiewkę ciasno układamy w słoiku, tak aby po wypełnieniu go solanką, warzywa nie wypłyneły na powierzchnię.

Wodę zagotowujemy. Rozpuszczamy2 łyżeczki soli kamiennej na każde 1/2 litra wrzątku.

Następnie słoik z rzodkiewką zalewamy do pełna solanką.

Zakręcamy słoik i odstawiamy do zacienionego miejsca.

Rzodkiewka do spożycia gotowa jest po tygodniu.

Powiązane zdjęcia: