Opublikowano Dodaj komentarz

Frittata z szynką , szpinakiem i serem feta oraz z pieczywem

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Jajka roztrzepuję z mlekiem w misce. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i mieszam.

Szpinak myję i  osuszam. Na małej patelni o średnicy ok 18 – 20 cm delikatnie podsmażam na maśle starty czosnek. Dodaję szpinak i mieszam. Smażę przez ok 2 minuty, aż szpinak zwiędnie, Wlewam masę jajeczną i smażę na małym ogniu przez ok, 2 minuty. Następnie posypuję pokrojoną w kosteczkę fetą oraz papryką w proszku i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę przez ok 13 minut.

WSKAZÓWKI:

Składniki można też od razu umieścić w naczyniu żaroodpornym bez używania patelni. W razie potrzeby dodać 1-2 minuty pieczenia.

Smacznego

Składniki

Jajko mleko 1,5 %

Szczypiorek

Szynka drobiowa

Szpinak świeży

Czosnek świeży

Masło

Ser Feta

Papryka chili suszona

pieczywo razowe

Opublikowano Dodaj komentarz

humus z soczewicy z chlebem razowym pełnoziarnistym i mixem warzyw

Soczewicę gotuję w bulionie warzywnym,

Ważne, aby woda się Wygotowała więc daję jej mniej, a w trakcie gotowania dolewam małe ilości,

Po ostudzeniu miksuję ją z suszonymi pomidorami, czosnkiem, oliwą, ziołami i przyprawami,

Oliwy daję odpowiednio dużo, aby osiągnąć oczekiwaną  kanapkową, konsystencję pasty,

I jemy aż do najedzenia się!

Składniki:

Soczewica czerwona
Pomidory suszone
Czosnek
Zioła prowansalskie
Bulion warzywny (kostka)
papryka
Pomidory
rzodkiewka

Opublikowano Dodaj komentarz

Pasta Meksykańska z czerwoną fasolą i papryką z pieczywem

Paprykę kroję na pół, pozbawiam gniazd nasiennych i piekę skórką do góry, aż ta sczernieje. Gorącą, upieczoną paprykę przekładam do garnka i przykrywam pokrywką, żeby jeszcze chwilę parowała w środku -dzięki temu łatwiej zdejmiemy skórkę.

Marchewkę i pietruszkę obieram, trę na drobnych oczkach tarki i duszę na patelni z odrobiną oleju. Uduszone warzywa miksuję z odsączoną i wypłukaną fasolą, papryką pozbawioną skórki, pomidorami, słonecznikiem i przyprawami.

Gotową pastę wrzucam ponownie na patelnię i duszę jeszcze 5 minut. Jeśli wyszła zbyt rzadka, można zagęścić ją płatkami jaglanymi.

SKŁADNIKI

puszka czerwonej fasoli

2 strąki czerwonej papryki

1/2 puszki pomidorów marchewka pietruszka

2 garści pestek słonecznika

3 łyżki płatków jaglanych

papryka mielona,

papryka wędzona,

sól, pieprz,

czosnek,

oregano