Mam dzi艣 dla Was przepis na prost膮 , ale bardzo zdrow膮 sa艂atk臋. Super sprawa: sa艂atka z pieczonych burak贸w likwiduje zaparcia, leczy nadci艣nienie, chroni przed anemi膮. I wspomaga odporno艣膰 ,i 艂agodzi objawy menopauzy – lek na wszystko , a przy tym niedroga i prosta w wykonaniu.
Potrzebujemy:
- 2-3 upieczone buraki 艣redniej wielko艣ci
- pomara艅cza 1 sztuka
- 1/2 opakowania sera feta
- 2-3 gar艣ci mieszanki sa艂at
- spor膮 gar艣膰 podpra偶onych na patelni pestek dyni
- SOS
- 4 艂y偶ki oleju rzepakowego
- 2 艂y偶eczki musztardy
- 1 艂y偶eczka miodu
- s贸艂,pieprz
Przygotowanie:
Buraki myjemy, owijamy foli臋 aluminiow膮 i pieczemy ok 60-80 minut w nagrzanym piekarniku do 200 „C.
Buraka po upieczeniu pozostawiamy do ostygni臋cia a nast臋pnie obieramy ze sk贸rki.
Pomara艅cza obieramy i filetujemy tzn pozbywamy si臋 wszystkich b艂onek.
Na talerz wyk艂adamy mix sa艂at , pokrojonego w ma艂e kawa艂ki buraka, cz膮stki pomara艅cza. Posypujemy kawa艂kami fety i posypujemy pestkami dyni , ca艂o艣膰 polewamy sosem miodowo-musztardowym.
Bomba witaminowa gotowa – smacznego .





