Opublikowano

Warzywa zapiekane z kurczakiem

Dzisiejsze danie jest proste i szybkie w przygotowaniu.

Wykorzystamy gotowe mrożonki, ale latem polecam użycie świeżych warzyw.



Do zrobienia dania potrzebujemy:

  • pierś z kurczaka
  • warzywa i tu proponuje dobrać te które lubimy np:
  • marchewka
  • fasolka zielona, żółta
  • kukurydza
  • cukinia
  • brokuł
  • ser mozzarella
  • cheddar
  • i gouda
  • można użyć gotowych mrożonych mieszanek warzyw. Wybierzcie te, które są kolorowe i ładnie wyglądają na talerzu. Polecam mieszankę słoneczną.

Jeżeli mamy świeże warzywa musimy je obrać, pokroić . Następnie gotujemy je al dente.

Gotowe mrożonki też gotujemy al dente.

Kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy ulubionymi przyprawami, skrapiamy olejem i wkładamy do pieca.

Można tradycyjnie usmażyć na patelni ale wtedy mamy bardziej opite tłuszczem, dlatego wybieramy fit i pieczemy w piecu.

Podgotowane warzywa i usmażonego kurczaka mieszamy razem. Posypujemy delikatnie przyprawami i mieszamy .

Następnie przekładamy na blaszkę, posypujemy wiórkami sera i zapiekamy ok 15 do 20 minut w piecu.

Po wyciągnięciu posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.

Do warzyw dodajemy swój ulubiony dip.

Można też dodać łódeczki batata i ziemniaków. Tylko pamiętajcie aby batat nie był mdły należy go nieco ostrzej przyprawić. Życzę pysznego obiadu.

Powiązane zdjęcia: