
Dzisiejsze danie jest proste i szybkie w przygotowaniu.
Wykorzystamy gotowe mrożonki, ale latem polecam użycie świeżych warzyw.
Do zrobienia dania potrzebujemy:
- pierś z kurczaka
- warzywa i tu proponuje dobrać te które lubimy np:
- marchewka
- fasolka zielona, żółta
- kukurydza
- cukinia
- brokuł
- ser mozzarella
- cheddar
- i gouda
- można użyć gotowych mrożonych mieszanek warzyw. Wybierzcie te, które są kolorowe i ładnie wyglądają na talerzu. Polecam mieszankę słoneczną.
Jeżeli mamy świeże warzywa musimy je obrać, pokroić . Następnie gotujemy je al dente.
Gotowe mrożonki też gotujemy al dente.
Kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy ulubionymi przyprawami, skrapiamy olejem i wkładamy do pieca.
Można tradycyjnie usmażyć na patelni ale wtedy mamy bardziej opite tłuszczem, dlatego wybieramy fit i pieczemy w piecu.
Podgotowane warzywa i usmażonego kurczaka mieszamy razem. Posypujemy delikatnie przyprawami i mieszamy .
Następnie przekładamy na blaszkę, posypujemy wiórkami sera i zapiekamy ok 15 do 20 minut w piecu.
Po wyciągnięciu posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.
Do warzyw dodajemy swój ulubiony dip.
Można też dodać łódeczki batata i ziemniaków. Tylko pamiętajcie aby batat nie był mdły należy go nieco ostrzej przyprawić. Życzę pysznego obiadu.