Opublikowano

KOTLETY RUSKIE Z SOSEM PIECZARKOWYM I SURÓWKĄ Z MARCHEWKI

Jeżeli lubicie pierogi ruskie a nie chce Wam się ich lepić zrobimy po prostu kotlety.

Musimy przygotować:

  • ziemniaki
  • ser twarogowy
  • cebula
  • bułka tarta
  • jajka
  • pieczarki
  • śmietana
  • marchew
  • kapusta biała
  • przyprawy: sól, pieprz

Ziemniaki obieramy, gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy. Ser mielimy . Kiedy ziemniaki i cebula przestygnie mieszamy je razem z serem. Dodajemy przyprawy , jajka oraz bułkę tartą. Wszystko to dokładnie mieszamy. Z wyrobionej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Ukształtowanego kotleta smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Ogień nie powinien być zbyt duży , aby nie przypalić kotletów. Pieczarki, cebulę kroimy , wrzucamy na rozgrzany tłuszcz chwilę smażymy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy cała woda z pieczarki wyparuje pomału wlewamy śmietanę , najlepiej 18 , ale my trzymamy się wersji fit i 12 to maks. Chwilę gotujemy, śmietana po połączeniu z pieczarkami powinna nam zgęstnieć. Sciągamy z ognia i posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Z marchewki i kapusty robimy surówkę.

Powiązane zdjęcia: