Opublikowano

Sałatka z czarnej soczewicy przepis i właściwości zdrowotne

Dzień dobry,

Mamy dla Was pyszną i zdrową propozycję na lunch – sałatkę z czarnej soczewicy, pomidorków koktajlowych i fety.

Tą sałatkę serwujemy klika razy w roku.

Soczewica to źródło wielu ważnych składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, żelazo, potas i foliany. Regularne jej spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, m.in.:sałatka z soczewicy z pomidorami

  • obniżenie stężenia glukozy we krwi
  • mniejsze ryzyko niektórych nowotworów
  • mniejsze ryzyko choroby niedokrwiennej serca
  • obniżenie ciśnienia tętniczego
  • ochrona przed stłuszczeniem wątroby

Sałatka z czarnej soczewicy jest łatwa do przygotowania i może być serwowana na ciepło lub na zimno. W naszej ofercie cateringu dietetycznego znajdziecie ją w menu na obiad w wersji na ciepło.

Poniżej znajdziecie przepis na sałatkę z czarnej soczewicy, pomidorków koktajlowych i fety:

Składniki:

  • 250 g czarnej soczewicy
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cukinia
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Soczewicę opłucz i ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  2. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki.
  3. Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
  4. Ser feta pokrój w kostkę.
  5. W misce wymieszaj soczewicę, pomidorki koktajlowe, cukinię i fetę.
  6. Przygotuj dressing: w miseczce wymieszaj musztardę, oliwę, sól i pieprz.
  7. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.

Sałatka jest gotowa do podania.

Smacznego!

Powiązane zdjęcia: