Opublikowano

KASZA JAGLANA PO MEKSYKAŃSKU

kasza jaglana po meksykańsku

Wiem , wiem nikomu się nie chce stać przy garach i wymyslać co na dzisiaj. A ja Wam podam przepis na szybki, kolorowy i bardzo pyszny jednogarnkowy obiad. Dziś w roli głownej: kasza jaglana.

Składniki:

  • ok. 200 gram kaszy jaglanej
  • 2 filety z kurczaka; w wersji wege zastąpimy go ciecierzycą
  • czerwona cebula 2 szt.
  • czerwona fasola puszka
  • kukurydza puszka
  • papryka 2 szt
  • 3 szt pomidorów (może być tez 1 puszka pomidorów krojonych)
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • czosnek
  • chili
  • papryka słodka
  • sól, pieprz, olej

  1. Kaszę gotujemy wg przepisu z opakowania

2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy do momentu aż się zeszkli.

3. Kurczaka kroimy w kostkę , przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, chlii , czosnkiem, papryką słodką i smażymy do momentu zarumienienia.

4. Dodajemy pokrojoną paprykę, fasolę i kukurydzę odcedzoną uprzednio z wody. Jeżeli mamy świeże pomidory to kroimy je w kostkę.Jezeli z puszki to wlewamy całą zawartośc do naszego kurczaka. Podsmażamy kilka minut. Następnie dodaję przecier pomidorowy i ugotowaną kaszę jaglaną. Podsmażam ok 3-4 minuty. Gotowe.

Szybko ? – no jasne że tak

Smacznie ? jeszcze jak

Powiązane zdjęcia: