
Wiem , wiem nikomu się nie chce stać przy garach i wymyslać co na dzisiaj. A ja Wam podam przepis na szybki, kolorowy i bardzo pyszny jednogarnkowy obiad. Dziś w roli głownej: kasza jaglana.
Składniki:
- ok. 200 gram kaszy jaglanej
- 2 filety z kurczaka; w wersji wege zastąpimy go ciecierzycą
- czerwona cebula 2 szt.
- czerwona fasola puszka
- kukurydza puszka
- papryka 2 szt
- 3 szt pomidorów (może być tez 1 puszka pomidorów krojonych)
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- oregano
- czosnek
- chili
- papryka słodka
- sól, pieprz, olej
- Kaszę gotujemy wg przepisu z opakowania
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy do momentu aż się zeszkli.
3. Kurczaka kroimy w kostkę , przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, chlii , czosnkiem, papryką słodką i smażymy do momentu zarumienienia.
4. Dodajemy pokrojoną paprykę, fasolę i kukurydzę odcedzoną uprzednio z wody. Jeżeli mamy świeże pomidory to kroimy je w kostkę.Jezeli z puszki to wlewamy całą zawartośc do naszego kurczaka. Podsmażamy kilka minut. Następnie dodaję przecier pomidorowy i ugotowaną kaszę jaglaną. Podsmażam ok 3-4 minuty. Gotowe.
Szybko ? – no jasne że tak
Smacznie ? jeszcze jak