Opublikowano

CHŁODNIK LITEWSKI

Chłodnik litewski potrawa kuchni zarówno polskiej jak i litewskiej . Potrawa , którą podstawe stanowi ugotowana botwinka zmieszana z siadłym mlekiem , albo śmietaną i zmieszana z surówym ogórkiem, rzodkiewką , szczypiorkiem, koperkiem i ugotowanym jajkiem na twardo. Mało kto wie ,że w pierwotnej wersji zamiast jajka były dodawane szyjki rakowe, bądż ryba.

Dziś przygotuje sobie taki chłodnik, będzie doskonały na kolację .

Zmienię tylko siadłe mleko lub smietanę na jogurt a najlepiej kefir.

No to zaczynamy.

Przygotuję sobie :

  • botwinka
  • ogórek zielony
  • rzodkiewka
  • szczypior
  • koper
  • jajka
  • kefir
  • czosnek
  • sół, pieprz, cukier, cytynę lub ocet

Botwinkę gotuję w wodzie wraz z sokiem cytryny lub octu ok 15 minut (ocet lub sok dodajemy dla zachowania koloru, oraz smaku). Jajka gotuję na twardo Po tym czasie odcedzam z wody i studzę. Ogórek obieram , ścieram na tarce o małych oczkach, można pokroić w drobną kostkę. To samo robię z rzodkiewką. Szczypiorek, koperek kroję, Czosnek obierami przeciskam przez praskę.

Moja botwinka już wystygła . Liście wraz z łodyżkami kroję drobno. Buraczki również ścieram na tarce. Wszystko mieszam razem i dolewam kefir z odrobiną jogurtu greckiego. Doprawiam do smaku. Nakładam na talerz z połowką jajka.

Powiązane zdjęcia: