
Chłodnik litewski potrawa kuchni zarówno polskiej jak i litewskiej . Potrawa , którą podstawe stanowi ugotowana botwinka zmieszana z siadłym mlekiem , albo śmietaną i zmieszana z surówym ogórkiem, rzodkiewką , szczypiorkiem, koperkiem i ugotowanym jajkiem na twardo. Mało kto wie ,że w pierwotnej wersji zamiast jajka były dodawane szyjki rakowe, bądż ryba.
Dziś przygotuje sobie taki chłodnik, będzie doskonały na kolację .
Zmienię tylko siadłe mleko lub smietanę na jogurt a najlepiej kefir.
No to zaczynamy.
Przygotuję sobie :
- botwinka
- ogórek zielony
- rzodkiewka
- szczypior
- koper
- jajka
- kefir
- czosnek
- sół, pieprz, cukier, cytynę lub ocet
Botwinkę gotuję w wodzie wraz z sokiem cytryny lub octu ok 15 minut (ocet lub sok dodajemy dla zachowania koloru, oraz smaku). Jajka gotuję na twardo Po tym czasie odcedzam z wody i studzę. Ogórek obieram , ścieram na tarce o małych oczkach, można pokroić w drobną kostkę. To samo robię z rzodkiewką. Szczypiorek, koperek kroję, Czosnek obierami przeciskam przez praskę.
Moja botwinka już wystygła . Liście wraz z łodyżkami kroję drobno. Buraczki również ścieram na tarce. Wszystko mieszam razem i dolewam kefir z odrobiną jogurtu greckiego. Doprawiam do smaku. Nakładam na talerz z połowką jajka.