Opublikowano

pasta z czerwonej fasolki

Dziś zrobimy pastę .

Może by tak z fasoli.

Składniki:

  • puszka fasoli czerwonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 30 g pestek dyni lub nasion słonecznika
  • przyprawy wedle uznania , np kmin rzymski, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, sól i czarny pieprz, ocet balsamiczny
  • możemy dodać kilka suszonych pomidorów , podniosą nam smak potrwy

a teraz:

Podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek
Odsączyć fasolę
Połączyć wszystkie składniki, zblendować

Proste a jakie smaczne.

Mozna ją używać jako pastę na pieczywo , albo jako dip do warzyw np. papryki, selera naciowego.

Powiązane zdjęcia: