Zbliża się koniec wakacji , ale nadal możemy podróżować nie tylko po to aby kąpać się w promieniach słońca , ale również po to aby skosztować kuchni z różnych zakątków świata.
My wybierzemy się dość blisko na Półwysep Bałkański do słonecznej Grecji, aby w pierwszych promieniach słońca zjeść przepyszną frittatę. Na kuchennym stole dzisiaj zawita frittata po grecku.
Frittata nie jest tradycyjnym daniem greckim , ale fakt że dodamy do niej oliwek, sera fety i przepysznego jogurtu sprawi namiastkę greckiego smaku.
Do naszej frittaty potrzebujemy:
Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki, wybieramy miąższ i kroimy w kostkę. Jajka w zalezności od ilości osób na 2 osoby to 4 jajka wbijamy do miski i rozbijamy trzepaczką. Dodajemy sól, pieprz i jogurt grecki , mieszamy na jednolitą masę.
Cebulę czerwoną , czosnek podsmażamy na patelni , gdy się już zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz również pokrojone oliwki, wszystko podsmażamy chwilę. Dodajemy sól , pieprz, paprykę , oregano i chilli . Wlewamy masę jajeczną i mieszamy do połączenia się składników, zdejmujemy z ognia, posypujemy szczypiorkiem i wkładamy patelnię do piekarnika . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 ” przez 15 minut. Upieczoną frittatę posypujemy rozkruszonym serem feta i rukolą.
Można ser feta również dodać do masy jajecznej i zapiec razem.
Smacznego!!!!!!!