Opublikowano

FRITATTA PO GRECKU

Zbliza się koniec wakacji , ale nadal możemy podróżowac nie tylko po to aby kąpać się w promieniach słońca , ale również po to aby skosztować kuchni z różnych zakątków świata.

My wybierzemy się dość blisko na Półwysep Bałkański do słonecznej Grecji, aby w pierszych promieniach słońca zjeść przepyszną frittatę.

Fritatta nie jest tradycyjnym daniem greckim , ale fakt że dodamy do niej oliwek, sera fety i przepysznego jogurtu sprawi namiastkę greckiego smaku.

Do naszej fritatty potrzebujemy:

  • oliwki zielone
  • jajka
  • pomidory
  • ser feta
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • cebula czerwona
  • czosnek
  • pomidory
  • rukola garść
  • jogurt gęsty grecki
  • oregano
  • papryka słodka, chilli, pieprz, sól

Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki, wybieramy miąższ i kroimy w kostkę. Jajka w zalezności od ilości osób na 2 osoby to 4 jajka wbijamy do miski i rozbijamy trzepaczką. Dodajemy sól, pieprz i jogurt grecki , mieszamy na jednolitą masę.

Cebulę czerwoną , czosnek podsmażamy na patelni , gdy się już zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz również pokrojone oliwki, wszystko podsmażamy chwilę. Dodajemy sól , pieprz, paprykę , oregano i chilli . Wlewamy masę jajeczną i mieszamy do połączenia się składników, zdejmujemy z ognia, posypujemy szczypiorkiem i wkładamy patelnię do piekarnika . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 ” przez 15 minut. Upieczoną fritattę posypujemy rozkruszonym serem feta i rukolą.

Można ser feta również dodac do masy jajecznej i zapiec razem.

Smacznego!!!!!!!

Powiązane zdjęcia: