
Zbliza się koniec wakacji , ale nadal możemy podróżowac nie tylko po to aby kąpać się w promieniach słońca , ale również po to aby skosztować kuchni z różnych zakątków świata.
My wybierzemy się dość blisko na Półwysep Bałkański do słonecznej Grecji, aby w pierszych promieniach słońca zjeść przepyszną frittatę.
Fritatta nie jest tradycyjnym daniem greckim , ale fakt że dodamy do niej oliwek, sera fety i przepysznego jogurtu sprawi namiastkę greckiego smaku.
Do naszej fritatty potrzebujemy:
- oliwki zielone
- jajka
- pomidory
- ser feta
- cebula dymka ze szczypiorkiem
- cebula czerwona
- czosnek
- pomidory
- rukola garść
- jogurt gęsty grecki
- oregano
- papryka słodka, chilli, pieprz, sól
Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki, wybieramy miąższ i kroimy w kostkę. Jajka w zalezności od ilości osób na 2 osoby to 4 jajka wbijamy do miski i rozbijamy trzepaczką. Dodajemy sól, pieprz i jogurt grecki , mieszamy na jednolitą masę.
Cebulę czerwoną , czosnek podsmażamy na patelni , gdy się już zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz również pokrojone oliwki, wszystko podsmażamy chwilę. Dodajemy sól , pieprz, paprykę , oregano i chilli . Wlewamy masę jajeczną i mieszamy do połączenia się składników, zdejmujemy z ognia, posypujemy szczypiorkiem i wkładamy patelnię do piekarnika . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 ” przez 15 minut. Upieczoną fritattę posypujemy rozkruszonym serem feta i rukolą.
Można ser feta również dodac do masy jajecznej i zapiec razem.
Smacznego!!!!!!!