Opublikowano

KOLOROWE ROLADKI Z OMLETA

Roladki z omleta

Kolorowe roladki to szybka przekąska np. na zabawę andrzejkową.

Możemy wykonać je w różny sposób: np. w tortilli lub omlecie. Jeżeli wybieramy opcję drugą to musimy włożyć nieco więcej pracy ale zapewniam, że rezultat będzie”smakowity”. Wybrałam dziś drugą drugą i pokażę Wam jak roladki można łatwo wykonać.

Do zrobienia dania potrzebujemy:

jajka

mąka

sól

twaróg

koperek

rukola

papryka

szynka, tuńczyk lub łosoś

szpinak

Żółtka oddzielam osobno i białko osobno. Do białka dodaję szczyptę soli i ubijam na wysokich obrotach na gęstą , sztywną pianę. Do zółtek dodję odrobinę mąki i również ubijam. Do ubitych zółtek z mąką dodaję białka i ostrożnie łączę wszystkie składniki. Nastepnie smaruję oliwą patelnię i na delikatnym ogniu piekę omleta z dwóch stron. Można też blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wlać do niej ciasto, tylko nie za grubo. Zapiec w piekarniku z włączoną funkcją parowania.

Upieczonego omleta studzę.

W tym czasie zajmuję się jego farszem . I tu można wymyślać w nieskonczoność.

Można zrobić farsz z twarogu z koperkiem i dodatkiem papryki, szynki.

Można też napełnić omleta szpinakiem i wędzonym łososiem (było niedawno w diecie pudełkowej dla wegetarian), a można też na słodko z dżemem i owsianką.

Gotowego przestudzonego omleta układam na folii spożywczej. Smaruję go wcześniej przygotowanym serkiem z koperkiem i przyprawami. Posypuje pokrojoną w kostę papryką oraz szynką (można tez dodać kukurydzę i rukolę) i bardzo mocno zwijam w rulon. Wkładam na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach odwijam z folii i kroję w ok 1,5 do 2 cm paski. Jest idealną przekąską na imprezę i nie tylko.

Danie świetnie sprawdza się w cateringu dietetycznym. Łatwo pozyskać wysokiej jakości naturalne składniki. Do tego nasza potrawa smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.

Jeśli nie chcesz sama codziennie robić diety pudełkowej to możesz zamówić jeden z naszych zestawów testowych.

Powiązane zdjęcia: