Opublikowano

KOTLETY RUSKIE Z SOSEM PIECZARKOWYM I SURÓWKĄ Z MARCHEWKI

Jeżeli lubicie pierogi ruskie a nie chce Wam się ich lepić zrobimy po prostu kotlety.

Musimy przygotować:

  • ziemniaki
  • ser twarogowy
  • cebula
  • bułka tarta
  • jajka
  • pieczarki
  • śmietana
  • marchew
  • kapusta biała
  • przyprawy: sól, pieprz

Ziemniaki obieramy, gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy. Ser mielimy . Kiedy ziemniaki i cebula przestygnie mieszamy je razem z serem. Dodajemy przyprawy , jajka oraz bułkę tartą. Wszystko to dokładnie mieszamy. Z wyrobionej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Ukształtowanego kotleta smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Ogień nie powinien być zbyt duży , aby nie przypalić kotletów. Pieczarki, cebulę kroimy , wrzucamy na rozgrzany tłuszcz chwilę smażymy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy cała woda z pieczarki wyparuje pomału wlewamy śmietanę , najlepiej 18 , ale my trzymamy się wersji fit i 12 to maks. Chwilę gotujemy, śmietana po połączeniu z pieczarkami powinna nam zgęstnieć. Sciągamy z ognia i posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Z marchewki i kapusty robimy surówkę.

Powiązane zdjęcia:

Opublikowano

MŁODE ZIEMNIAKI Z ŁOSOSIOWYM SERKIEM

Podam przepis na bardzo prosty ale jakże smaczny fit obiad.

Musimy zaopatrzyć się w :

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 300 g sera twarogowego
  • 3-4 łyżki jogurtu grecki
  • 200 g łososia wędzonego na zimno
  • 1-2 łyzki tartego chrzanu
  • 3 łyżki posiekanego koperku, oraz sół i pieprz

Ziemniaki myjemy wręcz szorujemy i gotujemy w mundurkach.

Ser przekładamy do miski , dodajemy jogurt i pokrojonego w drobną kosteczkę łososia. Dokładamy chrzan i koperek, doprwaiamy. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Prawda że proste. Smacznego.

Z podanego przepisu wychodzo ok 4 porcji

Powiązane zdjęcia:

Opublikowano

Jogurtowa owsianka na śniadanie

Owsianka z mango

Dziś podam przepis na najszybszą , mało skomplikowaną , ale bardzo pyszną owsiankę.

Owsiankę robię na jogurcie a jak wiemy jogurt zawiera łatwo strawne białka , witaminy A, B12, B 1 oraz niacynę. Dotatkowo jogurt podwyższa odporność, wzmacnia układ nerwowy i tak by można o jogurcie powiedzieć jeszcze wiele rzeczy, ale my przejdzmy do działania.

Uszykujmy sobie:

  • kubeczek jogurtu naturalnego lub greckiego ok 150-200 g
  • ulubione owoce, ja użyłam garść borówek , mango i banan,
  • 30 gram płatków owsianych błyskawicznych,
  • łyżeczkę nasion chia,
  • łyżeczkę wiórków kokosowych,
  • łyżkę pokruszonych orzechów włoskich lub migdałów,
  • 3 łyżki jagły,
  • parę sztuk sliwek suszonych można pokroić,
  • 1-2 łyżki miodu,
  • łyżkę siemienia lnianego.

Wszystkie te składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą . Na wierzch nakładamy nasze owoce , odstawiamy na godzinę .

Po godzinie nasza pyszna fit owsianka jest gotowa do spożycia.

Jest to moja ulubiona owsianka, bo kombinacji składników ma bardzo dużo. Mogę jeść ją co dzien i zawsze będzie pyszna i inna.

Życzę smacznego śniadania.

Powiązane zdjęcia:

Opublikowano

Przepis na wołowinę w sosie własnym

Witajcie, dziś na obiad diety pudełkowej zrobimy: wołowina w sosie własnym z ziemniakami i sałatą w jogurcie.

No to do dzieła.

Do zrobienia dania potrzebne nam będzie :

  • wołowina najlepiej górna zrazowa lub piękne kawałki mięsa gulaszowego
  • cebula
  • czosnek
  • mąka
  • przyprawy : sól , pieprz najlepiej świeżo zmielony , pieprz ziarnisty , ziele angielski, liść laurowy, papryka ostra ,świeży tymianek, rozmaryn i majeranek

Wołowinę kroimy na 4-5 cm kawałki, przyprawiamy solą , pieprzem mielonym i papryką. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i kładziemy na patelni na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażymy z dwóch stron na dość dużym ogniu aby ” zamknąć ” szybko mięso by w środku pozostał cały smak wołowiny. Tak podsmażone mięso przekładamy do brytfanny i dodajemy do niego pokrojoną w pióra cebulę i czosnek podsmażamy do momentu aż cebula zrobi się szklista. Mała uwaga, czosnek bardzo szybko się przypala , a przypalony nadaje smak goryczki. Ja najpierw podsmażam cebulę a czosnek dodaję chwilę póżniej.

Jeżeli mamy bulion wołowy to dodajemy go do smażonego mięsa. Jeżeli nie posiadamy bulionu to podlewamy mięso wodą i dodajemy resztę przypraw. Dusimy na wolnym ogniu ( woda musi przykryć mięso ). Od czasu do czasu należy mięso przemieszać. Całe gotowanie wołowiny powinno nam zająć ok 1 do 1,5 godz. W miedzy czasie wstawiamy ziemniaki i robimy sałatę w jogurcie.

W czasie duszenia cebula i czosnek się rozpadną a sos bedzie miał ciemny kolor i zrobi się bardziej gęsty. Taki właśnie efekt musimy uzyskać. Na talerz nakładamy ziemniaki z wody, naszą wołowinę i sałatę z jogurtem. Całość posypujemy koperkiem. Smacznego.

wołowina w sosie

Jeśli jednak nie masz czasu gotować do zapraszam na te i inne dania zakupione w aplikacji mobilnej.

dieta pudełkowa
catering dietetyczny

Powiązane zdjęcia:

Opublikowano

Pierś z kurczaka sosie brokułowo – serowym z makaronem i warzywami

Mięso siekam w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej.  Oprószam przyprawami: solą, papryką i pieprzem, dodaję przeciśnięty czosnek i smażę aż będzie rumiane. Po tym czasie dodaję umyty i osuszony szpinak – smażę dosłownie przez minutę aż liście lekko zwiędną. Wyłączam gaz. Czekam 2 – 3 minuty aż mięso lekko przestygnie i dodaję jogurt – mieszam.

Składniki

Pierś z indyka – ok. 100g

Szpinak świeży – 2 garści

Jogurt grecki – 2 łyżki

Czosnek – ząbek

Olej rzepakowy – łyżka

Sól, pieprz,

słodka papryka

Powiązane zdjęcia:

Opublikowano

Frittata z szynką , szpinakiem i serem feta oraz z pieczywem

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Jajka roztrzepuję z mlekiem w misce. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i mieszam.

Szpinak myję i  osuszam. Na małej patelni o średnicy ok 18 – 20 cm delikatnie podsmażam na maśle starty czosnek. Dodaję szpinak i mieszam. Smażę przez ok 2 minuty, aż szpinak zwiędnie, Wlewam masę jajeczną i smażę na małym ogniu przez ok, 2 minuty. Następnie posypuję pokrojoną w kosteczkę fetą oraz papryką w proszku i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę przez ok 13 minut.

WSKAZÓWKI:

Składniki można też od razu umieścić w naczyniu żaroodpornym bez używania patelni. W razie potrzeby dodać 1-2 minuty pieczenia.

Smacznego

Składniki

Jajko mleko 1,5 %

Szczypiorek

Szynka drobiowa

Szpinak świeży

Czosnek świeży

Masło

Ser Feta

Papryka chili suszona

pieczywo razowe

Powiązane zdjęcia:

Opublikowano

humus z soczewicy z chlebem razowym pełnoziarnistym i mixem warzyw

Soczewicę gotuję w bulionie warzywnym,

Ważne, aby woda się Wygotowała więc daję jej mniej, a w trakcie gotowania dolewam małe ilości,

Po ostudzeniu miksuję ją z suszonymi pomidorami, czosnkiem, oliwą, ziołami i przyprawami,

Oliwy daję odpowiednio dużo, aby osiągnąć oczekiwaną  kanapkową, konsystencję pasty,

I jemy aż do najedzenia się!

Składniki:

Soczewica czerwona
Pomidory suszone
Czosnek
Zioła prowansalskie
Bulion warzywny (kostka)
papryka
Pomidory
rzodkiewka

Powiązane zdjęcia:

Opublikowano

Pasta Meksykańska z czerwoną fasolą i papryką z pieczywem

Przepis

Pasta meksykańska doskonale sprawdza się w cateringu dietetycznym. Sprawdź wartości odżywcze u dołu artykułu a przekonasz się dlaczego.

Paprykę kroję na pół, pozbawiam gniazd nasiennych i piekę skórką do góry, aż ta ściemnieje. Gorącą, upieczoną paprykę przekładam do garnka i przykrywam pokrywką, żeby jeszcze chwilę parowała w środku -dzięki temu łatwiej zdejmiemy skórkę.

Marchewkę i pietruszkę obieram, trę na drobnych oczkach tarki i duszę na patelni z odrobiną oleju. Uduszone warzywa miksuję z odsączoną i wypłukaną fasolą, papryką pozbawioną skórki, pomidorami, słonecznikiem i przyprawami.

Gotową pastę wrzucam ponownie na patelnię i duszę jeszcze 5 minut. Jeśli wyszła zbyt rzadka, można zagęścić ją płatkami jaglanymi.

Jeśli nie masz czasu na gotowanie to zapraszam do zamówienia jednego z zestawów naszej diety pudełkowej.

SKŁADNIKI

puszka czerwonej fasoli

2 strąki czerwonej papryki

1/2 puszki pomidorów marchewka pietruszka

2 garści pestek słonecznika

3 łyżki płatków jaglanych

papryka mielona,

papryka wędzona,

sól, pieprz,

czosnek,

oregano

Dlaczego pasta meksykańska sprawdza się w diecie pudełkowej?

Pasta meksykańska: właściwości odżywcze dla niektórych składników:

  1. Czerwona fasola:
    • Białko: Bogate źródło białka roślinnego, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek.
    • Błonnik: Wspomaga trawienie i utrzymanie zdrowego układu pokarmowego.
    • Żelazo: Ważny składnik mineralny wspierający transport tlenu we krwi.
  2. Czerwona papryka:
    • Witamina C: Silny antyoksydant, wspiera odporność organizmu.
    • Beta-karoten: Przekształca się w witaminę A, korzystną dla zdrowia wzroku.
    • Błonnik: Pomaga w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego.
  3. Pomidory:
    • Witamina C: Wspomaga odporność i działa jako antyoksydant.
    • Liczne fitoskładniki: Mogą wspierać zdrowie serca i ogólne dobre samopoczucie.
  4. Marchew:
    • Beta-karoten: Konwertuje się na witaminę A, korzystną dla wzroku.
    • Błonnik: Wspiera zdrowie układu pokarmowego.
  5. Pietruszka:
    • Witamina K: Ważna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi.
    • Witamina C: Antyoksydant, wspomaga odporność.
  6. Pestki słonecznika:
    • Białko: Źródło pełnowartościowego białka.
    • Tłuszcze zdrowe: Dostarczają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
  7. Płatki jaglane:
    • Błonnik: Wspomaga trawienie i utrzymanie uczucia sytości.
    • Witaminy z grupy B: Wspierają metabolizm.
  8. Papryka mielona i wędzona, sól, pieprz, czosnek, oregano:
    • Przyprawy i zioła: Dodają smaku bez dodatkowych kalorii.
    • Czosnek: Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
    • Oregano: Bogate w antyoksydanty, może mieć właściwości przeciwbakteryjne.

Warto pamiętać, że ilość i składniki odżywcze mogą się różnić w zależności od konkretnych produktów użytych do przygotowania pasty meksykańskiej.

Powiązane zdjęcia: